SYNKENDE TEMPERATURER: Nok ei uke med ustabilt vær venter, men ett område skiller seg ut. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Bilder: Privat / NTB Scanpix Vis mer

Hit bør du dra for å få sommer

Nok ei uke med ustabilt vær venter, men ett område skiller seg ut.

Publisert

Fellesferien har for alvor inntatt norske veier, bygder og byer. De siste ukene har reisende kunnet se alt ifra sprengfulle campingplasser uten kapasitet på Sørlandet til kilometer lange køer ved Preikestolen.

Et ustabilt julivær har flere steder gjort sitt til å legge en demper på den beste feriestemninga. Lave temperaturer ispedd jevnlig nedbør har gjort sitt til at solslikkinga har uteblitt for mange.

Meteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt bekrefter følelsen av at juli ikke har vært helt som mange håpet på.

- Vi ligger under normalen for juli over hele landet når det gjelder temperatur. Det er fra 1 til 2,5 grader under normalt de fleste steder. De som synes det har vært en kaldere juli enn det pleier, har rett i det, sier Moxnes.

PREIKESTOLEN: Folk blir bedt om å heller komme tilbake i morgen. Video: Privat Vis mer

Samme tralten

Og akkurat dét ser heller ikke ut til å endre seg med det første på de mest populære feriedestinasjonene. Fremdeles blir det skiftende vær.

- Egentlig ser det ikke ut til å bli stabilt i noen som helst retning, sier Moxnes.

Etter at den slående junivarmen forsvant fra Østlandet, har det vært heller kjølig og fuktig i juni. I helga og neste uke ser det ut til at solkremen fortsatt kan legges igjen hjemme. Ifølge Moxnes blir det riktignok fint fredag og i starten av helga, før det igjen blir paraplyvær.

- Utover lørdag drar det seg til med byger og nedbør. Det blir vått både søndag og i starten av kommende uke, sier meteorologen.

Kaldt i sør

Temperaturene blir likevel ikke de aller kjøligste. Omkring 20 grader kan ventes på Østlandet, også utover i neste uke. Perioder med oppholdsvær vil også være å finne, men som tidligere oppsummert: ustabilt er kort og godt det du må regne med på værfronten.

Sørlandsidyllen har for enkelte blitt noe svekket av mangel på hotellrom og overnattingsplass. Været har derimot vært tidvis svært bra i juli. Men den kommende uka vil det nok bli mer bukse- enn shortsvær sørpå.

Moxnes varsler allerede nå temperaturer ned mot 15 grader på det glade Sørlandet.

- Det kommer inn kaldere luft, og det blir kjølig både på dagtid og natta. Inn mot neste helg ser det imidlertid ut til at det blir varmere igjen, sier Moxnes.

GLAMPING: Trine Avnung driver ikke med ordinær camping. Hun glamper på Oddane Sand Camping utenfor Nevlunghavn. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Enda kaldere i vest

Vestlandets rolige og fine dager den siste tida, blir overskygget av et lavtrykk over Island den nærmeste tida. Det fører med seg en front mot landsdelen, og med det står høydepunkter som nedbør og vind opp i kuling styrke i kø. Starten kommer allerede natt til fredag, og vil sette sitt preg på hele helga samt utover i kommende uke.

Badebuksa kan i alle fall legges igjen hjemme de kommende dagene.

- Kaldlufta trekker inn, og det blir ned mot ti grader. Kort oppsummert ei kjølig uke med nedbør. Det samme gjelder for den nordlige delen av landsdelen, så det ser dårlig ut for ferieidyllen på Vestlandet, sier meteorologen.

Varmest blir kaldere

For Trøndelags del har varmen ikke vært mangelvare de siste dagene. Frosta var onsdag varmest i landet, men også trønderne må tåle å se temperaturen synke på gradestokken framover.

Øker gjør imidlertid nedbørsmengden. For det skal ikke stå på regnet, heller ikke i Trøndelag.

- Det blir 10-12 grader neste uke, og stabilt ustabilt hele uka med nordvestlig vind og regnbyger. Det er mulighet for solgløtt, men det blir mye grått, sier Moxnes til Dagbladet.

CRAZY: I Grimstad kryr det av mennesker i fellesferien, Mens kommuneoverlegen er svært bekymret, gjør næringslivet det de kan for å tilpasse seg den nye hverdagen. reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Joker nord

Også Nord-Norge får ifølge meteorologen en mer skiftende værperiode etter noen fine dager i det siste. I motsetning til Sør-Norge blir det her ikke noe stort temperaturfall. Tvert imot vil man kunne se 20-tallet.

- Altså blir det som normalen for denne tida på året i nord, sier Moxnes.

I likhet med resten av landet slipper ikke Nordland og Troms unna nedbøren, selv om det blir perioder med oppholdsvær. Skal du være sikret mest mulig sommer den kommende uka, både når det gjelder sol og varme, kommer meteorologen imidlertid med en liten joker.

- Værvinneren neste uke må nesten bli Øst-Finnmark. Her kan man få over 20 grader neste uke, og det ser heller ikke ut til å komme inn nedbør. Det blir den delen av landet med stort sett opphold hele kommende uke og gode temperaturer, sier Moxnes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer