Hit går Ernas vaksinemilliarder

Norge lovet 13 milliarder kroner under EUs kronerulling for å bekjempe covid-19. Men bare en liten del er øremerket corona. Dette er historien om Norges vaksinemilliarder – og hva vi får igjen for dem.

Ian (29) risikerer helsa for å teste en corona-vaksine Norge støtter

Erna Solberg lovet 13 milliarder under EUs kronerulling for å bekjempe covid-19. Men bare en liten del er øremerket corona.

Dette er historien om Norges vaksinemilliarder...

– og hva vi får igjen for dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Ian Haydon gikk gjennom dørene på klinikken i hjembyen Seattle klokka ni om morgenen onsdag den 8. april, merket han at han var overraskende lite nervøs.

– Det var ærlig talt et vanlig, kjedelig legebesøk, sier Haydon på telefon fra Seattle.

Han skal til å fortelle hvorfor han valgte å gjøre det han gjør.

Det den 29 år gamle kommunikasjonsrådgiveren ved University of Washington deltar i er nemlig historisk, og potensielt farlig:

Han er et av de aller første menneskene i hele verden som tester en vaksine mot covid-19.

Sammen med 44 andre frivillige deltar han i førstefase-uttestingen av en vaksine som utvikles av biotech-selskapet Moderna – en test som støttes indirekte av Norge, gjennom støtte til organisasjonen Cepi.

De frivillige er en del av et globalt vaksinekappløp. Pengesummene er enorme. Presset likeså. Vanligvis tar det 12 til 15 år å utvikle en vaksine, ifølge legemiddelfirmaet Pfizer. Nå snakkes det om at en vaksine kan være ferdig til bruk før året er omme.

Midt i vaksinekappløpet har Norge inntatt en sentral rolle.

For tre uker siden annonserte Erna Solberg at Norge donerte 13 milliarder kroner til vaksinekampen. Men mye tyder på at den norske vaksinesatsingen er oversolgt – i coronaens tegn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer