Kart endres drastisk:

Hit kan du reise i sommer

Torsdag blir Norge en del av EUs løsning for coronasertifikater, og fra 1. juli kan nordmenn som har et gyldig coronapass slippe inn i EU-land som er tilknyttet løsningen.

KROATIA: Fra 1. juli vil europeiske land som er koblet til EUs løsning kunne verifisere det norske coronasertifikatet på sine grenser, blant dem Kroatia. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KROATIA: Fra 1. juli vil europeiske land som er koblet til EUs løsning kunne verifisere det norske coronasertifikatet på sine grenser, blant dem Kroatia. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helt siden i fjor høst har nesten hele europakartet vært rødt. Det skjer det noe med nå. Fra torsdag 24. juni blir Norge en del av EUs løsning for coronasertifikater.

Personer som er fullvaksinert eller har gjennomgått coronasykdom siste seks måneder og har et gyldig coronasertifikat, kan dermed komme inn i Norge. De slipper karantene, testkrav og innreiseregistrering, opplyste Bent Høie på en pressekonferanse i dag.

Fra 1. juli vil europeiske land som er koblet til EUs løsning kunne verifisere det norske coronasertifikatet på sine grenser.

Det vil si at nordmenn som har et gyldig coronpass fra og med torsdag neste uke kan slippe inn i EU-land som er tilknyttet løsningen.

Det gjelder foreløpig Østerrike, Bulgaria, Belgia, Kypros, Tyskland, Estland, Finland, Frankrike, Kroatia, Island, Polen og Latvia.

Endrer terskelen

Mandag 5. juli endrer regjeringen terskelen for hva som blir et «grønt land» i Europa - altså hvilke land man kan reise til uten påfølgende karantene.

- Vi harmoniserer da de norske reglene med de europeiske anbefalingene. Grønne land blir etter dette land som har en insidens på smitte under 50/100 000 de siste 14 dagene og andel positive under fire prosent, eller en smitte under 75/100 000 og andel positive under en prosent, skriver regjeringen på sine nettsider.

Reiserådet for resten av verden blir vurdert på nytt i begynnelsen av august.

FLERE LAND: Fra 1. juli vil europeiske land som er koblet til EUs løsning kunne verifisere det norske coronasertifikatet på sine grenser, opplyste Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under en pressekonferanse i går. Foto: Berit Roald / NTB
FLERE LAND: Fra 1. juli vil europeiske land som er koblet til EUs løsning kunne verifisere det norske coronasertifikatet på sine grenser, opplyste Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) under en pressekonferanse i går. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Grønne land

Mandag denne uka ble det innført unntak fra reiserådet for Polen, Romania og de finske sykehusdistriktene Mellersta Österbotten, Södra Savolax, Centrala Tavastland, Kymmenedalen, Birkaland og Egentliga Finland. Det innebærer at disse landene allerede nå er grønne på reisekartet.

Folk som kommer reisende fra et grønt land slipper med det innreisekarantene når de kommer til Norge. Folk som bor i et grønt land og har oppholdt seg der i de siste ti dagene kan også fritt reise inn i Norge, uavhengig av statsborgerskap. Det blir imidlertid krav om registering i innreiseregisteret og testing på grensa.

- FØLG MED: - Det er viktig å følge med om man skal til storbyer om det er noen lokale regler der som hindrer bevegelsesfrihet. Dette er noe man fortsatt må gjøre om man skal ut og reise, sier assisterande helsedirektør Espen Nakstad til Dagbladet. Foto: Gorm Kallestad / NTB
- FØLG MED: - Det er viktig å følge med om man skal til storbyer om det er noen lokale regler der som hindrer bevegelsesfrihet. Dette er noe man fortsatt må gjøre om man skal ut og reise, sier assisterande helsedirektør Espen Nakstad til Dagbladet. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Lokale regler

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet siden det nå vaksineres i nesten samme tempo i alle europeiske land kan det innebære at flere land blir grønne.

- Det er sånn det ser ut, men så er det en usikkerheten knyttet til denne Delta-varianten, og om det kan skape problemer enkelte steder, sier Nakstad.

HIT KAN DU DRA: Nordmenn som har et gyldig coronpass fra og med torsdag neste uke kan slippe inn i EU-land som er tilknyttet løsningen, som til Antibes i Frankrike. Foto: Erik Johansen / NTB
HIT KAN DU DRA: Nordmenn som har et gyldig coronpass fra og med torsdag neste uke kan slippe inn i EU-land som er tilknyttet løsningen, som til Antibes i Frankrike. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

- Hvilke problemer kan eventuelt oppstå på en reise i land i Europa?

- For eksempel at man har innført noen restriksjoner i en bevegelse ut fra Lisboa, fordi det oppstår mye Delta-virus Portugal. Derfor er det viktig å følge med om man skal til storbyer om det er noen lokale regler der som hindrer bevegelsesfrihet.

- Dette er noe man fortsatt må gjøre om man skal ut og reise, svarer Nakstad, og fortsetter:

- Bortsett fra det, blir jo dette enklere og enklere med det samme coronasertifikat innføres og disse fargene på landene endres etter hvert, sier Nakstad.

GRØNT EUROPA: Fra 5. juli skal Norge følge EUs anbefalinger om reising. Under EU-reglene er disse landene og områdene per nå grønne, ifølge Det europeiske smittevernbyrådet ECDC. Det samme kan gjelde for Norge fra 5. juli, men FHI har varslet at de ikke vil vurdere smitten på regionnivå i de europeiske landene. Det er derfor usikkert om for eksempel Italia og Tyskland blir grønt for nordmenn i sommer. FOTO: ECDS
GRØNT EUROPA: Fra 5. juli skal Norge følge EUs anbefalinger om reising. Under EU-reglene er disse landene og områdene per nå grønne, ifølge Det europeiske smittevernbyrådet ECDC. Det samme kan gjelde for Norge fra 5. juli, men FHI har varslet at de ikke vil vurdere smitten på regionnivå i de europeiske landene. Det er derfor usikkert om for eksempel Italia og Tyskland blir grønt for nordmenn i sommer. FOTO: ECDS Vis mer

Trøblete

Statsminister Erna Solberg (H) uttalte forrige fredag at man bør forvente kø hvis man skal reise i sommer.

- Etter alle solemerker er det sånn at hvis du skal ut og reise i sommer, så bør du være glad i kø når du kommer tilbake. Ta med deg godt humør og husk at den køen er der av hensyn til helsetilstand, åpenheten og jobbene til folk i Norge, sa Solberg.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har uttalt til NRK at det trolig vil være trøblete å reise inn og ut av Norge i hvert fall fram til starten av juli.

- Det vil nok være trøblete i hele Europa nå tror jeg å reise rundt fram til man finner ut hvordan man skal løse dette, men i starten av juli vil man nok finne ordninger på dette som gjør det lettere, sa han.

ADVARER OM KØ: - Etter alle solemerker er det sånn at hvis du skal ut og reise i sommer, så bør du være glad i kø når du kommer tilbake, sa Solberg forrige uke .Foto: Gorm Kallestad / NTB
ADVARER OM KØ: - Etter alle solemerker er det sånn at hvis du skal ut og reise i sommer, så bør du være glad i kø når du kommer tilbake, sa Solberg forrige uke .Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Jevnlige vurderinger

Når Utenriksdepartementet opphever reiserådet videre den 5. juli anser FHI EØS/Schengen, Storbritannia og de landene på EUs tredjelandsliste som trygge.

Da vil Helse- og omsorgsdepartementet og Utenriksdepartementet også gjøre jevnlige vurderinger av reiser til landene på EUs tredjelandsliste, opplyser regjeringen.

Videre opplyser regjeringen at kartet over hvilke land som anses som grønne vil bli oppdatert jevnlig.

Forlenges

Reiserådet hvor UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig forlenges til 10. august for land utenfor EØS/Schengen og Storbritannia.

UD kan også i samråd med helsemyndighetene på kort varsel utstede reiseråd dersom land får særlig høy forekomst av smitte, mutasjoner eller kapasitetsproblemer i helsevesenet.

- Den enkelte må selv avgjøre om en reise er trygg å gjennomføre basert på informasjon om lokale forhold og dialog med sitt forsikringsselskap, i tillegg til UDs reiseråd og reiseinformasjon. Det er viktig å følge med på råd og informasjon fra lokale myndigheter, skriver regjeringen.

UD vil på normal måte utstede reiseråd for land i konflikt eller med andre sikkerhetsutfordringer som ikke er pandemirelaterte.

Kjæresteråd

Selv om deler av reiserådet oppheves opprettholdes regelen om innreisekarantene fra land med høy smitte. Terskelen for innreisekarantene endres til samme nivå som EU fra 5. juli. Det gjøres også forenklinger i innreise for kjærester og andre nærstående.

Reiserådet for resten av verden blir vurdert på nytt i begynnelsen av august.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer