SOL: Vestlandet ser ut til å få best vær 17. mai, med temperaturer opp mot 17-18 grader. Her fra Spjelkavik i 2007. 
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / Dagbladet
SOL: Vestlandet ser ut til å få best vær 17. mai, med temperaturer opp mot 17-18 grader. Her fra Spjelkavik i 2007. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG / DagbladetVis mer

Hit kommer sommeren 17. mai

Hele Sør-Norge kan vente seg oppholdsvær og behagelige temperaturer på nasjonaldagen. I nord blir det trolig nedbør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seint i går kveld kom de foreløpig siste prognosene for 17.mai-været fra Meteorologisk institutt. Den værmeldinga bør være oppløftende for alle i Sør-Norge, som etter alt å dømme kan vente seg finvær under grunnlovsjubileet.

Sjekk været der du bor.
Sommertemperaturer Den siste uka har det vært en kjølig værtype i store deler av landet. Analysene for kommende ukes vær viser at vi kan vente oss et høytrykk og godvær inn mot 17. mai på lørdag.

-Vestlandet ser ut til å få best vær med 17-18 grader, Agderfylkene kan vente seg 13-14 grader, Telemark og Østlandet får en 15-16 grader, og det kan bli varmere. Møre og Romsdal og Trøndelag vil trolig også få fint vær og 16-18 grader på det meste, sier vakthavende meteorolog Mariann Foss.

I de tre nordligste fylkene vil det imidlertid ikke være like fristende å nyte iskrem under utendørsfeiringen.

- Nedbøren kan henge litt igjen i Nord-Norge, men det er også stigende temperaturer der i forhold til nå. Nedbøret vil i tilfelle komme som regn, og temperaturen vil trolig ligge på mellom fem og ti grader, sier Foss.

Spitsbergen og Svalbard lufthavn vil få en temperatur på mellom null og én varmegrad på nasjonaldagen.

Ikke planglegg utefesten Selv om Meteorologisk institutt har de aller ferskeste prognosene for været til helga, advarer Foss mot å planlegge uteselskapet allerede.

- Det er ennå noen dager igjen, og prognosene er derfor litt usikre. Men vi har en høytrykksrygg som bygger seg opp fra Storbritannia. Den beveger seg mot Norge slik det ser ut nå. Da får vi byttet ut noe av den kjølige værtypen som har vært med litt varme, sier hun.

- Vi får håpe de prognosene ikke slår om. Utsiktene viser at i denne perioden så er værutviklingen ganske usikker. Det er ingen stabile, store systemer som dominerer. Små endringer kan føre til store skifter på lang sikt, så det er kanskje litt tidlig å planlegge uteselskaper, sier hun.

Nedbøren som beveger seg mot Nord-Norge inn mot 17. mai-helga kommer fra Norskehavet, og gjør at det ifølge Foss er mulighet for nedbør mange steder i nord.

VÅTT: I Nord-Norge kan nedbøren henge litt igjen 17. mai. Her fra Lillestrøm i 2008. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX
VÅTT: I Nord-Norge kan nedbøren henge litt igjen 17. mai. Her fra Lillestrøm i 2008. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX Vis mer