Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hit, men ikke lenger. Ungarns president nektet innreise til Slovakia

Nabolandene er begge EU-medlemmer og har underskrevet Schengen-avtalen.

PÅ GRENSA: Her står Ungarns president Laszlo Solyom på grensebroa mellom Ungarn og Slovakia og annonserer at han kansellerer sin tur til den slovakiske byen Komarno. (AP Photo/MTI, Szilard Koszticsak)
PÅ GRENSA: Her står Ungarns president Laszlo Solyom på grensebroa mellom Ungarn og Slovakia og annonserer at han kansellerer sin tur til den slovakiske byen Komarno. (AP Photo/MTI, Szilard Koszticsak) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):I går skulle Ungarns president Laszlo Solyom etter planen avduket en statue av den middelalderske ungarske kongen Stephen, i den slovakiske landsbyen Komarno.

- Hvis Ungarns president gjennomfører sitt planlagte besøk til den slovakiske byen Komarno, vil han bryte internasjonal lov, Slovakias lov og vår suverenitet, sa Slovakias statsminister Robert Fico på en pressekonferanse i går.

Både Ungarn og Slovakia er EU-medlemmer og har godkjent Schengen-avtalen.

Fra feil land og til feil tid
Statsminister Fico la også til at den ungarske presidenten ikke ville bli fysiske hindret dersom han skulle velge å overse den «diplomatiske» beskjeden om innreisenekt.

Ungarernes tur til Slovakia har vært planlagt og kjent i lang tid, og også kritisert av slovakene i like lang tid. Årsaken til deres motmæle mot dagen Solyom ville avduke statuen er nemlig datoen, 21. august.

I Slovakia forbindes dagen i dag med 1968. Natten mellom 20. og 21. august 1968 ble Tsjekkoslovakia invadert av tropper fra Warszawapakten, altså tropper bestående av nasjonaliteter fra Ungarn, Polen, Bulgaria og Sovjetunionen.

Invasjonen ble igangsatt for å knuse de da liberale reformene til landets ledere.

- En ren provokasjon
Av Slovakias 5,4 millioner innbyggere er hele ti prosent av dem av ungarsk opprinnelse, men som Solyom sa under dagens pressekonferanse: «Komarno er Slovakias territorium, det er ikke en ungarsk by».

President Solyom har nå kansellert sin lenge planlagte tur til Komarno, en men det virker ikke som det blidgjør Slovakia noe ytterligere. Statsminister Fico sa under sin pressekonferanse at Solyom var velkommen alle andre dager, men å besøke landet 21. august var «en ren provokasjon».

- Han vil starte en konflikt, sa statsministeren. Det er mulig Ungarns president ikke dobbeltsjekket historiske datoer før sitt planlagte besøk, men en konflikt ble det i hvert fall.

Sentralregjeringen i Budapest har forsøkt å avdramatisere episoden, og en talsmann for regjeringen uttalte at «Solyom beklaget i fjor Ungarns deltakelse i 1968-invasjonen.»

40 000 i bot for bruk av minoritetsspråk
Komarnos ordfører, Tibor Bastrnak, var mannen som inviterte Solyom til byen. Bastrnak er også medlem av det etnisk-ungarske opposisjonspartiet SMK. Hans etter hvert voksende skare av kritikere har nøye påpekt at ingen sentrale ledere fra Slovakia ble invitert til møtet.

Slovakias historie med Ungarn er en smule anstrengt, og i århundrer var det ungarerne som regjerte over området der Slovakia ligger i dag. Og Ungarn har også hatt store problemer med nye språklover i Slovakia, som i praksis kan gjøre at du får en bot på over 40 000 kroner skulle du bruke minoritetsspråk (les ungarsk) i offisielle henvendelser.

SLOVAKIAS PRESIDENT Robert Fico mente at Ungarns president ville bryte internasjonal lov dersom han valgte å besøke den slovakiske byen Komarno. Fico sa også at landet ikke ville bruke fysisk makt for å hindre presidenten. REUTERS/TASR/Stringer  (SLOVAKIA POLITICS)
SLOVAKIAS PRESIDENT Robert Fico mente at Ungarns president ville bryte internasjonal lov dersom han valgte å besøke den slovakiske byen Komarno. Fico sa også at landet ikke ville bruke fysisk makt for å hindre presidenten. REUTERS/TASR/Stringer (SLOVAKIA POLITICS) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media