Hit, men ikke lenger. Ungarns president nektet innreise til Slovakia

Nabolandene er begge EU-medlemmer og har underskrevet Schengen-avtalen.

PÅ GRENSA: Her står Ungarns president Laszlo Solyom på grensebroa mellom Ungarn og Slovakia og annonserer at han kansellerer sin tur til den slovakiske byen Komarno. (AP Photo/MTI, Szilard Koszticsak)
PÅ GRENSA: Her står Ungarns president Laszlo Solyom på grensebroa mellom Ungarn og Slovakia og annonserer at han kansellerer sin tur til den slovakiske byen Komarno. (AP Photo/MTI, Szilard Koszticsak) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):I går skulle Ungarns president Laszlo Solyom etter planen avduket en statue av den middelalderske ungarske kongen Stephen, i den slovakiske landsbyen Komarno.

- Hvis Ungarns president gjennomfører sitt planlagte besøk til den slovakiske byen Komarno, vil han bryte internasjonal lov, Slovakias lov og vår suverenitet, sa Slovakias statsminister Robert Fico på en pressekonferanse i går.

Både Ungarn og Slovakia er EU-medlemmer og har godkjent Schengen-avtalen.

Fra feil land og til feil tidStatsminister Fico la også til at den ungarske presidenten ikke ville bli fysiske hindret dersom han skulle velge å overse den «diplomatiske» beskjeden om innreisenekt.

Ungarernes tur til Slovakia har vært planlagt og kjent i lang tid, og også kritisert av slovakene i like lang tid. Årsaken til deres motmæle mot dagen Solyom ville avduke statuen er nemlig datoen, 21. august.

I Slovakia forbindes dagen i dag med 1968. Natten mellom 20. og 21. august 1968 ble Tsjekkoslovakia invadert av tropper fra Warszawapakten, altså tropper bestående av nasjonaliteter fra Ungarn, Polen, Bulgaria og Sovjetunionen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer