STOPPES: Algerisk politi har satt opp en rekke veisperringer. Foto: AFP /FAROUK BATICHE / NTB scanpix
STOPPES: Algerisk politi har satt opp en rekke veisperringer. Foto: AFP /FAROUK BATICHE / NTB scanpixVis mer

Hit, men ikke lenger

Journalister og fotografer stanses ved gissel-gassanlegget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Følg utviklingen i vårt livestudio

(Dagbladet): Gassanlegget i In Amenas ligger kort fortalt øde til. I et land hvor det i utgangspunktet ikke er mange journalister i arbeid for uavhengige, utenlandske medier.

Norske, franske, britiske og andre utenlandske medier forsøker nå å komme seg til anlegget, hvor det fortsatt pågår en gisselsituasjon, og det er høyst uklart hva som egentlig skjer. Men det har hittil ikke vært lett å for eksempel for visum.

Frilansjournalister som er bosatt i landet har også forsøkt å komme seg inn til anlegget. Men de stanses.

Kjørte i 20 timer Den algeriske frilanseren Yahia Bounouar forteller til den franske avisa Le Figaro at han klarte å komme seg til den siste veisperringen før anlegget. Der var det full stopp.

Han hadde da kjørt i 20 timer. De siste 170 milene stadig gjennom politisperringer. Han kom seg gjennom alle bortsett fra den siste.

Bounouar sier til avisa at algerisk helsepersonell i dag tidlig satte opp en stor teltleir like ved sperringer. Han sier han tidligere i dag så to lastebiler, hvor det var omtrent 30 menn, ifølge ham trolig frigitte gisler.

I IN AMENAS: Fotografene som leverer til de store nyhetsbyråene har ikke sluppet innen fotorekkevidde av gassanlegget og har tatt andre bilder, blant annet for å illustrere kontrastene mellom gisselsituasjonen og dagliglivet like ved. Foto: AFP PHOTO / FAROUK BATICHE / NTB scanpix
I IN AMENAS: Fotografene som leverer til de store nyhetsbyråene har ikke sluppet innen fotorekkevidde av gassanlegget og har tatt andre bilder, blant annet for å illustrere kontrastene mellom gisselsituasjonen og dagliglivet like ved. Foto: AFP PHOTO / FAROUK BATICHE / NTB scanpix Vis mer

Opplysningene om hva som faktisk skjer, og har skjedd, på anlegget, stammer i hovedsak fra kilder "blant gisseltakerne" og fra ulike sikkerhetskilder i Algerie.

Ulike tall En fransk radio-korrespondent i landet rapporterer ifølge Guardian at mellom 7 og 10 gisseltakere, bevæpnet med eksplosiver, har barrikadert seg i et maskinrom på anlegget. En kilde i det algeriske forsvaret sier samtidig til Reuters at 100 av 132 gisler nå er fri. Hva som er skjedd med de 32 siste er ikke klart.

Ikke noe av dette er bekreftede opplysninger. Reuters rapporterer også at det fremdeles er rundt 60 utenlandske gisler som ennå ikke er redegjort for.

Det er uklart hvilke kilder nyhetsbyrået baserer dette på, og det samsvarer ikke med meldinger fra det statlige nyhetsbyrået, som hevder at tallet er rundt 30.