Hit, men ikke lenger

Kampen om nominasjonen i Det demokratiske partiet er slutt på onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da vinner Barack Obama. Det har partiledelsen bestemt. På onsdag morgen i neste uke vil han erklære seg som vinner av nominasjonsvalget i Det demokratiske partiet i USA. Tirsdag kveld telles de siste stemmene opp i South Dakota og Montana.

Ved hjelp av beslutningen som fattes i dag i partiets fullmaktskomité om stemmevekten fra Florida og Michigan, og med tilførsel av nye superutsendinger i dagene som kommer, vil Obama onsdag morgen ha nok utsendinger til å erklære seg som vinner.

Kanskje skjer det først et par dager seinere. Men avgjørelsen om et maktskifte ser ut til å være tatt: Vekk fra Clinton-klanens 16 år lange regjeringstid i partiet, og over til et nytt regime der Barack Obamas kandidatur er en viktig brikke.

Støttes av partiledelsen

Det har vært klart en stund, men ble svært tydelig tidligere i uka da flertallslederen i Senatet, senator Harry Reid fra Nevada, og lederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi fra California, først møttes og deretter gikk offentlig ut med budskapet om at avgjørelsen faller i løpet av den kommende uka.

Da bør superutsendingene bestemme seg.

- Gi eller ta en dag eller to, men på denne tida i neste uke vil det hele være avgjort, sa senator Harry Reid på torsdag. Han hadde hatt samtaler med Pelosi og partileder Howard Dean.

- Vi var enige om at dette ikke skulle fortsette helt fram til landsmøtet, sa han også.

CLINTON SKILLES FRA TETEN: Denne uka besøkte Hillary Clinton nasjonalmonumentet på Mount Rushmore, der ansiktene til flere tidligere presidenter er hugget inn i fjellet. Men nå tyder alt på at hun selv må gi opp håpet om å bli demokratenes presidentkandidat. Foto: Elise Amendola/AP/Scanpix
CLINTON SKILLES FRA TETEN: Denne uka besøkte Hillary Clinton nasjonalmonumentet på Mount Rushmore, der ansiktene til flere tidligere presidenter er hugget inn i fjellet. Men nå tyder alt på at hun selv må gi opp håpet om å bli demokratenes presidentkandidat. Foto: Elise Amendola/AP/Scanpix Vis mer

Ikke til landsmøtet

Nancy Pelosi var like klar på sitt hold. I en timelang samtale med lederavdelingen i avisa San Francisco Chronicle spådde hun at partiets kandidat ville bli klar i løpet av ei uke etter at de siste stemmene var talt opp på tirsdag.

- Jeg tror det hele beveger seg i riktig retning, sa hun og la til at det ville finne sin løsning «i ordnete former » så tidlig som i neste uke. Og hun var glassklar når det gjaldt landsmøtet:

- Vi kan ikke la denne dragkampen pågå helt fram til landsmøtet. Det må være over lenge før den tid, sa hun. Dette forløpet leder klart til konklusjonen om at Barack Obama er partiets kandidat i presidentvalget mot John McCain til høsten.

Reid og Pelosi er formelt nøytrale, men en enkel maktanalyse tilsier at deres posisjoner styrkes dersom Obama blir kandidat, sammenliknet med en forlengelse av Clinton-perioden _ som nå har vart i partiet siden valget i 1992 da Bill Clinton vant over en sittende president, George Herbert Walker Bush.

Siden verken Al Gore eller John Kerry lykkes mot sønnen, George W. Bush i 2000 og 2004, er det fortsatt Bill Clinton som er partiets formelle overhode. Men siden han har drevet aktiv valgkamp for den tapende kandidaten i nominasjonsvalgkampen, har han samtidig abdisert fra sin lederposisjon i partiet.

Tomrommet fylles av de to som kom til makten da demokratene gjenvant flertallet både i Huset og i Senatet ved mellomvalget i 2006. Deres posisjoner vil bli opprettholdet så lenge demokratene klarer å forsvare flertallet. Det er uavhengig av om Barack Obama også vinner Det hvite hus.

Denne maktkampen om lederskapet i partiet utfolder seg delvis under overflaten, mens de tre siste valgene avholdes i Puerto Rico i morgen, og Montana og South Dakota på tirsdag.

Hit, men ikke lenger

Ikke støtte til Clinton

I argumentasjonen til senator Reid og representant Pelosi finnes ikke spor av Clinton-leirens argumenter, som er at Hillary Clinton har fått flest stemmer og har vunnet i de viktige delstatene som kan sikre Det hvite hus for en demokrat.

I stedet følger både Reid og Pelosi argumentasjonen til Obama. Han mener at den kandidaten som har vunnet flest utsendinger i valg og i partimøter i delstatene, bør få superutsendingenes støtte.

JOBER FOR SEIEREN:</B> Obama tørker svette under et møte i Great Falls, Montana i går. Onsdag kårer partiledelsen han som vinner av nominasjonskampen.