Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hit, men ikke lengre: Tusenvis strandet i Hellas etter omstridt innreise-nekt fra Balkan-land

Østerrike og Balkan-land holdt flyktningemøte uten Hellas. «Uvennlig» og anti-europeisk, svarer grekerne.

 INGEN ADGANG:  En makedonsk politibetjent på den gresk-makedonske grensa snakker i telefonen mens en asylsøker fra Afghanistan ser på. Ingen afghanere slipper nå over grensa Hellas og inn i Makedonia. Tiltaket er ett av en en rekke innstramminger innført den siste uka. Onsdag ble Østerrike og en rekke Balkan-land enige om ytterligere innstramminger. Foto: AFP / NTB Scanpix
INGEN ADGANG: En makedonsk politibetjent på den gresk-makedonske grensa snakker i telefonen mens en asylsøker fra Afghanistan ser på. Ingen afghanere slipper nå over grensa Hellas og inn i Makedonia. Tiltaket er ett av en en rekke innstramminger innført den siste uka. Onsdag ble Østerrike og en rekke Balkan-land enige om ytterligere innstramminger. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere tusen flyktninger og migranter er strandet i Hellas etter at langt strengere grensetiltak langs flyktningeruta til Vest-Europa via Balkan og Østerrike ble innført i forrige uke.

De nye reglene for å passere den gresk-makedonske grensen, nekter blant annet afghanere å slippe gjennom gjerdene og over grensa. Syrere og irakere må ha gyldig pass for å passere. Det er det mange som ikke har.

Innstrammingene skaper frustrasjon blant migrantene og flyktningene som forsøker å komme seg videre fra Hellas.

For noen, har frustrasjonen fått ta overhånd. Og grensepoliti har ifølge meldinger svart fysisk på frustrasjonen.

Ifølge Leger uten grenser har afghanske flyktninger blitt sparket og slått av gresk politi i byen Polykastro ved grensa til Makedonia da  de skulle tvinges om bord på busser som skulle kjøre dem tilbake til Aten.

Vil kun behandle 80 søknader daglig Østerrike varslet allerede i forrige uke at de nekter å behandle mer enn 80 asylsøkander per dag som har igjen skapt en dominoeffekt. Slovenia, Serbia og Kroatia har nå bestemt seg for å slippe inn langt færre migranter enn tidligere.

- Siden lørdag er reglene blitt endret. Makedonsk politi krever pass. Tidligere aksepterte de dokumenter som var utstedt av gresk politi. For mange syrere og irakere er dette et stort problem, sier en representant for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), som befinner seg ved grensebyen Idomeni i Hellas, ifølge NTB.

Europakommisjonen er blant dem som har kritisert de strenge grensetiltakene, ifølge nyhetskringkasteren Deutsche Welle.

Holdt «Hellas-møte» uten Hellas Og onsdag holdt Østerrike med Balkan-landene Albania, Bosnia, Bulgaria, Kroatia, Kosovo, Makedonia, Montenegro, Serbia og Slovenia møter om hvordan de skal håndtere flyktningestrømmen fra som kommer via Hellas.

Blant tiltakene som landene ble enige om, var at bare personer med et «dokumentert behov for beskyttelse», skulle få slippe gjennom grensegjerdene. I praksis ekskluderer det alle personer som ikke kommer fra Irak og Syria, skriver The New York Times.

Men til møte som handlet om hvordan man skulle strupe flyktningestrømmen fra Hellas, var ikke grekerne invitert. Det blir ikke tatt særlig godt i mot av greske myndigheter, skriver Deutsche Welle.

Myndighetene i Athen har ifølge den flerspråklige tyske kringkasteren sendt inn en protest mot den «uvennlige» konferansen, og mener den var «forsøk på å ta avgjørelser i Hellas' fravær som direkte påvirker Hellas og greske grenser».

Inntil videre får Hellas imidlertid ikke gjort så mye med innreise-stansen Balkan-landene og Østerrike har innført.

EU advarer mot konsekvensene Også EU sentralt advarer mot konsekvensene av en opphopning av mennesker i Hellas.

- Vi er bekymret for utviklingen langs Balkan-ruta og den humanitære krisen som kan utvikle seg i visse land. Spesielt i Hellas, sier EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos i en uttalelse.

Greske myndigheter har startet driften ved to nybygde asylmottak i nærheten av Aten og Thessaloniki for å kunne huse om lag 3000 mennesker, ifølge en regjeringskilde, skriver NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media