Hit sendes kinesisk ungdom for å bli kvitt spillavhengigheten

Har over 250 avvenningsleire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
STRAFF: Ungdommen ved Qide-senteret mottar avstraffelse. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
VASKING: Wang (t.v.) og de andre må vaske i sentrene for å lære seg dispilin. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
AVGENGIGHET: Spill- og internettavhengighet er et økende problem i Kina. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon (CHINA - Tags: SOCIETY)
STRAMT REGIME: En ny student ved behandlingssenteret må ta sit-ups. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
DRILL: Ungdommen ler mens de gjennomfører en drill på senteret. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
SCANNES: En gutts hjerne blir scannet på senteret i forskningsøyemed. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
NYE METODER: Fram til 2009 kunne spillavhengigheten behandles med elektrosjokk. Det er ikke lenger lov. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
MEDISINER: Kinesiske myndigheter betegner spillavhengighet som en klinisk sykdom og medisinerer de avhengige ungdommene. REUTERS/Kim Kyung-Hoon
MILITÆRE: En tidligere militærinstruktør driller ungdommen. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
FERDIG: Etter seks måneders behandling tar denne gutten avskjed fra ett av behandlingssentrene. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
FARVEL: En ung mann kledd i militæruniform tar farvel. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

(Dagbladet): Kina var det første landet i verden som diagnostiserte internettavhengighet som en klinisk sykdom, og erklærte samtidig at det var et problem for folkehelsa.

«Web junkies» er blitt et økende problem i Kina, og en undersøkelse publisert i 2009 av avisa China Daily viste at om lag 10 millioner av 100 millioner tenåringsbrukere er avhengige av internett.

Kinesiske myndigheter har de siste åra tatt harde grep for å få tukt med problemet.

Militærleire Et av de aller første sentrene ble etablert i Daxing, et av Beijings forsteder, allerede i 2004. Det var ett av de første behandlingssentrene av sitt slag, og siden har det blitt etablert hundrevis av dem i Kina og Sør-Korea.

Bare i Kina skal det være hele 250 av avvenningsleirene.

I januar kom dokumentarfilmen «Web Junkie» som viser livet innenfor murene på behandlingssenteret i Daxing.

Siden har det dukket opp nye bilder, også fra andre behandlingssentre, som viser hvordan ungdom drilles i militæruniformer og med fysisk avstraffelse for å kurere internettavhengigheten.

Metodene må imidlertid sies å være mer humane enn elektrosjokkbehandling, som tidligere ble praktisert for å kurere internettavhengighet, men ble forbudt i 2009.

Mistet det sosiale liv Ungdommene som er på leirene skal først og fremst lide av spillavhengighet, og online-spillingen fører til bekymringer blant foreldre.

På leirene er vanlig behandlingstid seks måneder, og ungdommene trenes opp fysisk med et mål om å gi de disiplin og rutiner. Det er også påkrevd at de vasker og lager mat.

- Internettavhengige barn er i dårlig fysisk tilstand. Deres avhengighet har skadet helsa deres, og de mister evnene til å delta i et normalt sosialt liv, sier leder Xing Limin på Qide-senteret i Beijing til Reuters.