Hit skal USAs al-Qaida-fanger

Hit til USAs marinebase Guantanamo Bay på Cuba skal amerikanerne frakte al-Qaida- og Taliban-soldater som er tatt til fange i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går begynte overføringen av de til sammen 1500 amerikanske soldatene som skal gjøre marinebasen om til et av verdens sikreste fengsler.

- Mange av disse folkene har demonstrert sin vilje til å drepe andre, drepe seg selv, og rømme, sa Pentagons talsmann, løytnant Jeff Davis i går ifølge Associated Press.

Davis understreket at man planla fengselet med tanke på fangeopprøret i Mazar-e-Sharif, hvor flere hundre mennesker ble drept.

Blant de første 100 fangene som skal overføres er Talibans tidligere ambassadør i Pakistan, mulla Abdul Salem Zaeef, og Ibn Al-Shayk al-Libi, som skal ha vært leder for al-Qaidas treningsleirer i Afghanistan.

300 fanger

Amerikanerne holder nå i overkant av 300 Taliban- og al-Qaida-soldater internert i Afghanistan eller om bord på amerikanske krigsskip, blant dem den amerikanske Taliban-soldaten John Walker Lindh.

Alle vil trolig bli overført til Guantanamo-basen, som etter hvert vil bli klar gjort til å ta imot 2000 fanger. Afghanske og pakistanske myndigheter holder også flere tusen mann som ble tatt til fange i kampene i Afghanistan.

Løytnant Jeff Davis, sa i går at ordren om å bruke Guantanamo var gitt, og at det ville bli iverksatt de strengeste sikkerhetstiltak. Han sa også at fangene ville bli behandlet i overensstemmelse med internasjonale regler om krigsfanger, og at de ville få tilgang til representanter for Røde Kors, og andre humanitære organisasjoner.

Det er foreløpig ikke tatt endelig stilling til om USA vil opprette militærdomstoler i tilknytning til fengselet, eller om rettsoppgjøret med fangene skal finne sted utenfor Cuba.

USA har hatt marinebasen Guantanamo siden lenge før Castro kom til makten på Cuba. Den kubanske regjeringen, som fordømmer bruken av basen som fengsel, sier også at basen burde vært forlatt og gitt tilbake til Cuba for flere tiår siden.

Resultatløs jakt

Cellene til de to mest etter søkte, Osama bin Laden og mulla Omar, blir imidlertid fortsatt stående tomme.

Verken afghanerne, pakistanerne eller USA har nye spor å gå etter i jakten på de to lederne.

Senator John Edwards, som nå er på reise i området, sa i går til AP at etterretningstjenesten i Usbekistan hevder at bin Laden nå befinner seg i Pakistan.

Formannen i Senatets etterretningskomité, senator Bob Graham, sa også at man nå tror at bin Laden og andre toppledere i al-Qaida er ute av Afghanistan.

- Etter hvert som våre bestrebelser for å fange dem i Afghanistan har vært resultatløse heller vi stadig mer til den oppfatning at de har kommet seg unna, og er trolig i stammeområdene i Pakistan, sa han til TV-selskapet ABC.

al-QAIDA- OG TALIBAN-FENGSEL: Den amerikanske marinebasen Guantanamo Bay på Cuba blir nå omgjort til å huse rundt 2000 fanger fra krigen i Afghanistan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer