Hitchbot har haiket 300 mil, men er enda ikke framme

Krysser Canada i sommer.

I GÅR:  En journalist fra Reuters tok dette bildet av Hitchbot ved motorveien i Sault Ste. Marie i Ontario i Canada i går. Roboten er halvveis til målet om å krysse Canada. Foto: REUTERS/Kenneth Armstrong
I GÅR: En journalist fra Reuters tok dette bildet av Hitchbot ved motorveien i Sault Ste. Marie i Ontario i Canada i går. Roboten er halvveis til målet om å krysse Canada. Foto: REUTERS/Kenneth ArmstrongVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis du er ute og kjører på veiene i Canada i sommer kan du kommet til å få øye på en liten robot med gule gummistøvler, blå tights og haiketommel.

Det er Hitchbot, en robot med utfartstrang, og et samarbeidsprosjekt mellom fagfolk fra flere canadiske universiteter med professorater i kommunikasjon,  multimedia, elektronikk og data.

27. juli ble den lille roboten plassert i veikanten i Halifax, ytterst på østkysten av Canada, med haiketommelen opp. 

Målet er at den skal få haik tvers over Canada og til slutt ende opp i Victoria på vestkysten, rundt 620 milfra startpunktet.

Halvveis De første tolv dagene av den lille krabatens ferd ser ut til å ha gått fint, skal vi tro meldingene og bildene den poster på Twitter og Facebook.

Roboten er utstyrt med 3G og GPS,  og oppdaterer flittig følgerne sine. Allerede har den tilbakelagt rundt halvparten av den planlagte distansen. Så langt har den møtt både hunder og barn og vært gjest på indiansk fest og en kanadisk festival.

Mange av robotens reisekompanjonger har også lagt ut bilder der de poserer med den lille blikkboksen.

PÅ VEIEN:  - Fikk sitte på med en vennlig bilist, tvitret Hitchbot for tre dager siden og la ut dette bildet. Foto: Hitchbot.me
PÅ VEIEN: - Fikk sitte på med en vennlig bilist, tvitret Hitchbot for tre dager siden og la ut dette bildet. Foto: Hitchbot.me Vis mer

Hitchbot  tar også egne bilder, men har folkeskikk og spør først, forsikrer skaperne dens, for den kan snakke og skal angivelig være trivelig reisefølge.

Sosialt eksperiment
Skaperne av Hitchbot ser på ham som et eksperiment i sosial robotikk, om hvordan mennsker og roboter interagerer, 

- Det er avhengig av empati og sosialt samarbeid for å lykkes, forklarer forskeren Harris Smith fra McMaster University til den kanadiske avisa Toronto Star.

-Vanligvis spør vi om mennesker kan stole på roboter. Nå undersøker vi om roboter kan stole på mennsker, sier de videre.

HER STARTET REISEN:  I Halifax, Nova Scotia på den kanadiske østkysten startet robotens haiketur. Foto: Hitchbot.me
HER STARTET REISEN: I Halifax, Nova Scotia på den kanadiske østkysten startet robotens haiketur. Foto: Hitchbot.me Vis mer