Hitler-beundrer mot toppen i Østerrike

LINZ (Dagbladet): Østerrike står foran et politisk jordskjelv. Parlamentsvalget søndag kan ende med at Jörg Haider (49) blir den første høyreekstremist og Hitler-beundrer som vinner et vesteuropeisk etterkrigsvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Går det ikke denne gang, blir jeg kansler om fire år. Jeg har tid til å vente. Min tid kommer, sier Haider til Dagbladet.

Europeiske høyreekstremisters jubelgutt skriver autografer og deler ut håndtrykk til tusener av tilhengere samtidig som han snakker med Dagbladet og andre pressefolk. Stedet er Hauptplatz, storstua i Linz - Østerrikes tredje største by.

Han forsøker å dempe forventningene til dem som allerede ser ham som ny forbundskansler for åtte millioner østerrikere. Men han er beredt.

28- 29 prosent

- Det kommer an på hva som skjer i det konservative folkepartiet, om de fortsatt vil dilte etter de røde eller gi oss sjansen, sier Haider.

Meningsmålingene gir Haiders «Frihetlige parti» (FPV) 28- 29 prosent foran valget til nytt parlament (nasjonalråd).

Folkepartiet (VVP) er redusert til 22- 24 prosent. Sosialdemokratene (SPV) med kansler Viktor Klima ligger fortsatt fire- fem prosent foran FPV, men vinden blåser i Haiders retning.

Dersom VVP blir redusert til å være landets tredje største parti, vil Wolfgang Schüssel gå av som partiformann og bryte den 30 år lange koalisjonen med sosialdemokratene.

Persondyrking

Ingen europeisk politiker er gjenstand for en persondyrking som Jörg Haider. Til en drønnende instrumentalversjon av den svenske popgruppa Europes «The final countdown» inntar han scenen.

På det gigantiske lerretet bak scenen kjøres video-opptak. Haider kysser småbarn, holder rundt gamle og hopper i strikk fra bruer i alpene. Alltid smilende. Øbermensch Jörg. Men likevel som deg og meg. Når han hver dag skriver 5000 autografer på sju- åtte folkemøter, bruker han bare fornavnet.

«Ganske enkelt menneskelig» lyder slagordet.

- Jeg har kontakt med folk. Jeg holder ikke avstand slik de andre politikerne gjør, sier han til Dagbladet.

- Gammelt tøv, svarer han når han blir konfrontert med sine hyllesttaler til Waffen-SS-veteraner og sin beundring for Hitlers «ordentlige sysselsettingspolitikk». Uttalelsen kostet ham jobben som regjeringssjef i delstaten Kärnten for åtte år siden. Men Haider er tilbake i denne stillingen etter brakseieren ved vårens delstatsvalg. Her i Linz, der Hitler i sin tid gikk på skole, har Haiders partifeller allerede sikret seg makta.

Genistrek

Haiders genistrek i valgkampen er «barnesjekken», et krav om at alle barn skal motta en månedlig sjekk på 5700 shilling (3400 kroner) inntil de er seks år.

- Så får mødrene råd til å være hjemme. Dermed sparer vi pengene til psykologer for ungene seinere i livet, argumenterer han.

Men under ligger spillet på fremmedfrykten og -hatet. Østerrike har nærmere én million innvandrere.

- Barnesjekken skal bare gå til østerrikere, understreker Haider.

Latter

Han får tilhørerne til å vri seg i latter når han karakteriserer sine sosialdemokratiske motstandere som røde parasitter.

Han er en smilende demagog, men han har også tatt på seg rollen som ansvarlig statsmann. Regien er perfekt.

Jörg Haider nærmer seg sitt mål.

Blant konservative og sosialdemokrater hersker panikken.