Hitler ble rasende over Altmark-saken - beordret fortgang i okkupasjonen av Norge

Britiske krigsskip angrep en tysk båt full av engelske fanger – dypt inne i Jøssingfjorden. Adolf Hitler ble så rasende at han ga ordre om å overfalle Norge den 9. april 1940.

VERDENSHISTORIE I NORSK FJORD: Kistene med de drepte tyske sjøfolkene blir tatt i land fra Altmark. Foto: Svarstads samling
VERDENSHISTORIE I NORSK FJORD: Kistene med de drepte tyske sjøfolkene blir tatt i land fra Altmark. Foto: Svarstads samling Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BERLIN (Dagbladet): - Det er ingen tvil om at «Altmark-saken» utløste krigen for Norges vedkommende, sier Geirr H. Haarr, som i disse dager utgir boka «Nøytralitetens Pris».

Han har i mange år, ved siden av jobben som forretningsutvikler, gransket det meste av tilgjengelige dokumenter i tyske, britiske og norske arkiver.

- Framstillingen av det som skjedde i Jøssingfjorden er påfallende ulik i de forskjellige versjoner fra de tre involverte nasjonene. Det står imidlertid krystallklart at Vidkun Quislings besøk hos Hitler to måneder tidligere, var et viktig grunnlag for det som den 9. april ble til bitter virkelighet.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer