VERDENSHISTORIE I NORSK FJORD: Kistene med de drepte tyske sjøfolkene blir tatt i land fra Altmark. Foto: Svarstads samling
VERDENSHISTORIE I NORSK FJORD: Kistene med de drepte tyske sjøfolkene blir tatt i land fra Altmark. Foto: Svarstads samlingVis mer

Hitler ble rasende over Altmark-saken - beordret fortgang i okkupasjonen av Norge

Britiske krigsskip angrep en tysk båt full av engelske fanger – dypt inne i Jøssingfjorden. Adolf Hitler ble så rasende at han ga ordre om å overfalle Norge den 9. april 1940.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERLIN (Dagbladet): - Det er ingen tvil om at «Altmark-saken» utløste krigen for Norges vedkommende, sier Geirr H. Haarr, som i disse dager utgir boka «Nøytralitetens Pris».

Han har i mange år, ved siden av jobben som forretningsutvikler, gransket det meste av tilgjengelige dokumenter i tyske, britiske og norske arkiver.

- Framstillingen av det som skjedde i Jøssingfjorden er påfallende ulik i de forskjellige versjoner fra de tre involverte nasjonene. Det står imidlertid krystallklart at Vidkun Quislings besøk hos Hitler to måneder tidligere, var et viktig grunnlag for det som den 9. april ble til bitter virkelighet.

- Quisling hevdet nemlig at den norske regjeringen ikke hadde verken vilje eller evne til å beskytte sitt eget lands nøytralitet overfor britiske overgrep. Han påsto også at det faktisk var inngått en hemmelig avtale mellom Norge og Storbritannia, om at britene fritt kunne gå inn i norske fjorder. Denne feilaktige informasjonen som Hitler mottok midt i desember 1939, førte til at han ga ordre om å starte utarbeidelsen av det militære studiet som skulle gi grunnlaget for en tysk invasjon av Norge.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn