Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hitler ga ordren om drapene

BERLIN (Dagbladet): Adolf Hitler ga personlig ordre om å utrydde de europeiske jødene den 12. desember 1941. Det har aldri tidligere vært funnet dokumenter som beviser at han ga den konkrete ordren. Dette faktum har blitt misbrukt av revisjonistiske krefter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tysk forsker har funnet dagbøker som slår fast førerens personlige ansvar for at seks millioner jøder ikke fikk leve. Historikeren Christian Gerlach (34) fra Berlin har funnet hittil ukjente dokumenter fra Det tredje riket i arkiver fra DDR og Sovjetunionen. I Moskva greide han å identifisere SS-sjefen Heinrich Himmlers forsvunne dagbøker.

Hemmelige møter

Av dokumentene går det fram at Hitler holdt et hemmelig møte med de mest framstående lederskikkelsene og politiske frontfigurene i Nazi-Tyskland i sine private værelser i Rikskanselliet i Berlin den 12. desember 1941. Der erklærte han at tida var inne til å gjøre opp med den internasjonale jødedommen og de europeiske jødene. Propagandafører Joseph Goebbels var mer konkret:

«Særlig når det gjelder jødespørsmålet har Føreren besluttet seg for å gjøre rent bord. Han gjorde det i sin tid klart at jødene ville oppleve sin egen utryddelse, hvis de greide å framprovosere en ny verdenskrig. Dét var ingen frase. Verdenskrigen er her, jødeutryddelsen er den nødvendige konsekvens,» noterte Goebbels etter møtet.

For første gang

De praktiske metodene for gjennomføringen av folkemordet ble planlagt og avtalt mellom høytstående funksjonærer og offiserer på den såkalte Wannsse-konferansen utenfor Berlin den 20. januar 1942. Adolf Hitler deltok ikke selv på møtene. Det har aldri tidligere vært funnet dokumenter som beviser at han ga den konkrete ordren, før Gerlachs beviser nå er kommet på bordet.
Derfor har mange historikere - og ikke minst fanatiske hitlertilhengere - ment at Heinrich Himmler og andre nazitopper tok initiativet til jødeutryddelsen på egen hånd.
Ifølge disse teoriene var massemordene likevel en logisk konsekvens av nazismens iboende antisemittisme og Hitlers hatefulle forhold til jøder i sin alminnelighet. Føreren selv skal, ifølge disse teoriene, ha vært for opptatt av den daglige krigsførselen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!