NY AVSLØRINGER: I boka «Reinhard Gehlen. Geheimdientschef im Hintergrund der Bonner Republik. Die Biografie» kommer det fram at Hitler-generalen Reinhard Gehlen så mellom fingrene på en rekke naziforbrytelser i sin jakt på kommunister. Her er han fotografert etter en begravelse i München i 1972. Foto: NTB Scanpix
NY AVSLØRINGER: I boka «Reinhard Gehlen. Geheimdientschef im Hintergrund der Bonner Republik. Die Biografie» kommer det fram at Hitler-generalen Reinhard Gehlen så mellom fingrene på en rekke naziforbrytelser i sin jakt på kommunister. Her er han fotografert etter en begravelse i München i 1972. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hitler-generalen brukte SS-forbrytere til å jakte på kommunister

Spionasjesjefen var tidligere general hos Hitler – og sørget for at naziforbrytere fikk jobb og beskyttelse i de hemmelige tjenestene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

BERLIN (Dagbladet): Reinhard Gehlen (1902-1979) ledet en avdeling i den tyske hæren som drev med analyse av informasjoner om sovjetiske krigsaktivteter. Helt på tampen av krigen, falt han i unåde hos Adolf Hitler - som mente at general Gehlen så alt for pessimistisk på situasjonen.

Han tok med sitt viktigste materiale om sovjetiske forhold, samt sine fremste medarbeidere, og stakk til fjells i Bayern. Da amerikanske styrker fant dem, tilbydde Gehlen å gå i deres tjeneste. Han løy hemningsløst om sin egen viktighet som kommunistjeger og hevdet at han styrte flere spionasjenett inne i Sovjet.

Selv om krefter innenfor amerikansk etterretning var mer enn skeptiske til Gehlen, fikk han fra 1946 lov til å bygge opp en etterretningstjeneste.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn