Hitler-hotellet solgt

5,2 millioner for 10 000 rom og 4,5 kilometer strandlinje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et kjempehotell fra 1930-tallet ble i dag solgt på auksjon for 5,2 millioner kroner.

Hotellet ved Prora på Rügen, ikke så langt fra Tysklands grense mot Polen, ble beordret bygget av Hitler, melder Reuters.

Stedet skulle opprinnelig brukes som rekreasjonssted for arbeidere og soldater, og var en del av nazistenes «Kraft durch Freude» («Styrke gjennom glede»)-program. Det var meningen at 10 000 mennesker skulle kunne benytte komplekset på én gang.

Forsøkt revet

I 1939 brøt 2. verdenskrig ut, og Hitlers feriekompleks ble aldri benyttet på den måten det opprinnelig var tenkt. I stedet ble det brukt for å huse flyktninger som hadde fått hjemmene sine bombet.

Etter 2. verdenskrig forsøkte sovjetiske styrker å ødelegge stedet, men lyktes bare med å rive en liten del av den massive bygningen. Fram til Tysklands gjenforening i 1990 var stedet en militærforlegning.

Etter dette har stedet vært en massiv hodepine for de lokale myndighetene. Bortsett fra et par kiosker og museer har det ikke vært forretningsvirksomhet der de siste årene, og styresmaktene har ikke hatt råd til å pusse opp bygningene.

Lokale krefter har lenge kjempet mot at bygningen skulle falle i private hender, fordi de har fryktet at lokalsamfunnet blir til en turistmaskin.

Men i dag ble altså lokalene, og den enorme tomta, solgt.

Ukjent kjøper

Startprisen var faktisk bare på litt over en million kroner, og auksjonshuset som gjennomførte salget, Norddeutsche Gründstückaktionen, vil foreløpig ikke ut med detaljer om hvem kjøperen er.

Myndighetene har forsøkt å selge bygningen i over ti år uten å lykkes.

STRENG STIL: Det er kanskje ikke så vakkert, men vedkommende som kjøpte komplekset i dag får i alle fall god plass.
GIGANTISK: 10 000 mennesker skulle kunne bruke feriekomplekset på en gang. En enorm tomt, og en 4,5 kilometer lang strandlinje følger med på kjøpet.