- Hitler led av et «messiaskompleks»

Anså seg selv for å være «inkarnasjonen av den gode ånd», ifølge en nyoppdaget rapport fra 1942.

«MESSIASKOMPLEKS»? En nyoppdaget rapport fra 1942 slår fast at Adolf Hitler anså seg seg for å være en frelser, og beskriver utviklingen av paranoide trekk og vrangforestillinger hos føreren. Dette bildet ble tatt i 1938 under en tilstelning i Breslau i Tyskland. Foto: AP Photo/SCANPIX
«MESSIASKOMPLEKS»? En nyoppdaget rapport fra 1942 slår fast at Adolf Hitler anså seg seg for å være en frelser, og beskriver utviklingen av paranoide trekk og vrangforestillinger hos føreren. Dette bildet ble tatt i 1938 under en tilstelning i Breslau i Tyskland. Foto: AP Photo/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Adolf Hitler utviklet et «messiaskompleks» mot slutten av andre verdenskrig, i takt med at han tapte terreng og ble presset mot nederlag, ifølge en nyoppdaget hemmelighetsstemplet rapport fra stridsdagene.

Begrepet «messiaskompleks» blir populært brukt om noen som har forestillinger om at de er en frelser. Dokumentet beskriver paranoide trekk hos føreren på starten av 40-tallet, og at han hevdet å lede et utvalgt folk på et korstog mot «jødetrusselen».

«Hitler er fanget i et nett av religiøse vrangforestillinger. Jødene er inkarnasjonen av ondskap, mens han selv er inkarnasjonen av den gode ånd,» er konklusjonen, ifølge BBC.

Profilen med Hitlers antatte mentale tilstand har hittil vært ukjent, og ble skrevet av akademiker Joseph MacCurdy ved Cambridge i 1942. Den ble da levert på bestilling fra samfunnsviter Mark Abrams som arbeidet ved BBCs enhet for propagandaanalyse og et utvalg som så på psykologisk krigføring.

Rapporten viser at britiske analytikere skal ha registrert tegn på utvikling av paranoia i Hitlers taler, og «en økende oppmerksomhet mot det han kalte den jødiske giften», ifølge historiker Scott Anthony ved Cambridge, som fant dokumentet i en samling papir som tilhørte Abrams familie.

- På tida det ble skrevet, hadde kreftene begynt å snu seg mot Tyskland. Som respons begynte Hitler å fokusere på den tyske hjemmefronten. Dette dokumentet viser at den britiske etterretningen merket at det skjedde, sier Anthony ifølge The Guardian.

Rapporten beskriver Hitlers jødefobi, og hvordan han etter hvert utvidet «trusselen» til å ikke bare omfatte Tyskland, men verden som en «universelt djevelsk instans».

- Rapporten så at når nazilederen sto overfor et ekstern nederlag, fokusere han i stedet på en oppfattet «indre fiende», altså jødene. Nå som vi vet at «Den endelige løsningen» var påbegynt, er det intens lesning, sier Anthony videre.

«Den endelige løsning» var planen for jødeutryddelse, og begrepet ble først brukt av det tredje rikes «sjefsbøddel» Adolf Eichmann. Han organiserte hvem som skulle sendes til konsentrasjonsleirer, og hvordan.