Hitler lover fred

HARARE (Dagbladet): - All volden skal opphøre, og vi skal arbeide for å finne en fredelig løsning. Men hvis Mugabe taper valget, tar vi opp våpnene, sier Chenjerai Hunzvi, som til daglig smykker seg med kallenavnet Hitler, til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hitler» Hunzvi er president Mugabes valgkampstrateg, og lederen av Zimbabwes krigsveteraner. Den tynne barnelegen med den pipende stemmen, er landets farligste mann. Han har ledet krigsveteranene i deres okkupasjon av over 1000 hvite farmer og stått bak drapene på to hvite farmere, mer enn ti svarte landarbeider og flere medlemmer av opposisjonspartiet MDC.

Skremmer

Freden som Hunzvi lover, betyr ikke at kampene skal stoppe, men at strategien er endret: Der man tidligere banket opp hvite farmere og deres arbeidsformenn, har man nå gått over til å true og lynsje vanlige landarbeidere. Målet er å skremme folk fra å stemme på opposisjonspartiet MDC.

På fredag annonserte Hunzvi at det var oppnådd enighet mellom krigsveteranene og de hvite farmerne. Neste dag er tonen en annen.

- Vi er folket. Landet ble vunnet med blod og skal forsvares med blod hvis det er nødvendig. Vår oppgave er å sørge for at gårdene forblir våre og at Zanu vinner. Hvis ikke? roper han til en gruppe krigsveteraner som har samlet seg utenfor hovedkvarteret til regjeringspartiet Zanu (PF). I hånden vifter han et spyd.

Jerngrep om landet

Han er i sitt ess nå. De tidligere frihetskjemperne holder hele landet i et jerngrep. Landets rettsvesen har fordømt landokkupasjonene og pålagt Hunzvi å lede veteranene ut av farmene. Men når Mugabe er på ditt parti, har rettsvesenet lite det skulle ha sagt.

Fortsatt styrer 40000 hvite størstedelen av økonomien i Zimbabwe, et land med 12 millioner innbyggere. Men det er ikke dette president Mugabe forsøker å endre på. Siden 1987 har partiet hans hatt mulighet til å endre grunnloven for å åpne for landreform. I stedet har Mugabe delt ut mer enn 250 farmer til sine nærmeste medarbeidere.

Opposisjonspartiet MDC har lovet å rydde opp i Mugabes korrupte økonomiske system hvis de vinner valget. Kampen nå er ikke først og fremst en kamp mellom svarte og hvite, men en kamp om å beholde privilegiene.

«Hitler» Hunzvi er selv siktet for å ha underslått flere millioner fra veteranenes pensjonskasse.

Seierssang

Dagbladet møter «Hitler» like etter folkemøtet. Han er blid og imøtekommende, men neppe helt stabil.

- Betyr freden mellom veteranene og farmerne at volden opphører?

- Ja, det vil den, hvis farmerne oppfører seg. Det er over! Vi har vunnet! roper han, før han bryter ut i sang.

- We are the champions, my friend, and we'll keep on fighting to the end. No time for losers?

Når den tre minutters Queen-medleyen er over, blir Hunzvi løftet opp i lufta av begeistrede veteraner. Etter en serie med slagord kan intervjuet fortsette.

- Utenlandske medier skriver at vi har okkupert disse farmene. Det må dere ikke si. Det er vi som eier dem. Britene stjal dem, og vi krever dem tilbake.

- Dette er vårt land. Hvis dere skriver noe annet, dreper vi dere.

- Ho ho ho. Lar du deg skremme nå britiske journalist? ler Hunzvi.

Kallenavnet «Hitler» fikk han angivelig gjennom sin ville kamp under borgerkrigen i landet. Men mye tyder på at han i stedet studerte medisin i Polen.

- Jesus ble også angrepet og drept. Jeg er ikke redd for å dø. Men jeg skal ikke dø alene.