Hitler på veggen hos Frp

En gruppe unge kunstnere og antirasister viste sin avsky til Fremskrittspartiets politikk i kveld ved å opplyse partiets kontorlokaler på Youngstorget i Oslo med filmklipp av en dansende Adolf Hitler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmsekvensen er satt sammen av den svenske videokunstneren Victor Lind og heter «Ban! Ban». Den spontane politiske kunstmarkeringen foran Frps hovedkontor i Oslo er et samarbeid mellom Unge Kunstneres Samfund, Blitz og Antifascistisk Aksjon. Victor Lind har blitt kjent for sine installasjoner hvor han behandler teamer som rasisme og fascisme.

Videosekvensen viste et opptak av en smilende Adolf Hitler som danser på terassen på feriestedet sitt «Ørneredet» i Østerrike. Filmsekvensen er tatt opp en gang tidlig på 40-tallet. Hitler er kledd i en hvit offisersuniform, med et hakekors på høyre arm. Ved hans side står en adjutant og ler fornøyelig over Hitlers lille artistopptreden. Kunstdemonstrasjonen på Youngstorget var ledsaget av tung drønnende musikk, som minnet om soldater som marsjerte i takt. I tillegg blinket teksten Ban! Ban! i svart og hvitt over partiveggen.

Årsdag

- Vi ønsker å markere at det er ett år siden Jörg Haider og Frihetspartiet i Østerrike kom til makten.

- Men hvorfor på veggen til Frp?

- For å vise at Frihetspartiet og Fremskrittspartiet ligger nær politisk, og at folk ikke må glemme det, sier Anders Eiebakke, en av initiativtakerne bak filmframvisningen.

Kunstprotesten er også ment for å sette søkelys på hverdagsrasismen og den parlamentariske rasismen i Norge, men den er ikke kommet i stand etter drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia. Framstøtet var planlagt før drapet forrige helg.

Ytringsfrihet

- Det er mye rart folk gjør for å få oppmerksomhet, sier generalsekretær Geir Mo i Frp til Dagbladet.no.

Han viser til at det er ytringsfrihet i Norge, og hvordan kunstnere ønsker å utrykke seg får være opp til dem.

- Likevel vil jeg hevde at det er totalt feil å sammenligne Frp med Haider, Frihetspartiet og Hitler. Det er grunnleggende i strid med alt Frp står for, sier Mo.

Han har ingen planer om å gå videre med saken mot arrangørene.

<B>BAN!BAN!</B> Antifascister, blitzere og kunstnere tok i kveld avstand fra Frps politikk ved å vise bilder av en dansende Hitler på Frp-huset på Youngstorget.