Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hitler-restaurant presset til navnebytte

Eieren av nyåpnede Hitler\'s Cross i Bombay angret seg etter åpningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Denne uka fikk restauranten Hitlers Cross storbyen Bombay i India mye oppmerksomhet rundt åpningen - noe som nok heller skyldes deres noe dristige valg av navn og visuell profil enn kjøkkenets gastronomiske kvaliteter.


Opprinnelig er svastikaen, som Nazi-Tyskland adopterte som sitt symbol, et fordums hindusymbol for hell og lykke, og et vanlig syn rundt om i India, skriver
Associated Press.

Hitler-plakat

Men koblingen med navnet, den gjenkjennelige fargepaletten og ikke minst et stort bilde av føreren selv i restauranten åpningsdagen, fikk talsmenn for Bombays rundt 4500 jøder til å se både svart, hvitt og rødt.

Etter først å ha nektet, kunngjorde restauranteier Puneet Sablok torsdag at navnet på hans mathus skal endres. Avgjørelsen ble tatt etter et møte med de jødiske representantene.

- Da de fortalte meg hvor opprørte navnet gjorde dem, bestemte jeg meg for å forandre det. Jeg vil ikke såre folks følelser, sier Sablok til AP. Han forsikrer at navnet ble valgt bare for å tiltrekke seg oppmerksomhet, og ikke på noen måte mener å glorifisere nazismens ideologier og handlinger.

Diplomatisk press

Restauranten, som foreløpig ikke har fått noe nytt navn, ligger i Bombay-forstaden Navi Mumbai, og serverer pizza, salat og bakkels. Det vites ikke om menyen på Hitlers Cross gjenspeiler sitt navneopphavs preferanser i matvegen.

HITLER-MAT: Eieren av Hitlers Cross i Bombay, India, møtte mye motbør da han nylig åpnet sin restaurant med denne fasaden. Foto: AP
HITLER-MAT: Eieren av Hitlers Cross i Bombay, India, møtte mye motbør da han nylig åpnet sin restaurant med denne fasaden. Foto: AP Vis mer

- Navnet har sjokkert oss og alle riktig tenkende personer rundt om i verden, sier styreformann for den jødiske føderasjonen i India, Jonathan Solomon, til BBC.

Han fikk blant annet hjelp av generalkonsulen i både Israel, Tyskland og USA, såvel som hjemlige myndigheter, for å overbevise restauranteierne om at et navnebytte måtte til.

image: Hitler-restaurant presset til navnebytte
OMBESTEMTE SEG: Etter møter med talsmenn for den jødiske befolkningen i Bombay, bestemte eierne seg for at alle navn og symboler som henspiller på nazismen skal fjernes fra restauranten.