Den store løgnen:

Hitler var ikke «autobahnens far»

Det var ikke nazi-diktatoren som bygde de tyske motorveiene. Prosjektet ga heller ikke jobb til millioner med arbeidsløse.

ARBEIDERNES BESTE VENN: Hitler framstilte de nye motorveiene som et middel for å ta knekken på landets enorme arbeidsløshet. Og han lot seg gjerne hylle av sine tilhengere. Foto: Tysk propagada
ARBEIDERNES BESTE VENN: Hitler framstilte de nye motorveiene som et middel for å ta knekken på landets enorme arbeidsløshet. Og han lot seg gjerne hylle av sine tilhengere. Foto: Tysk propagadaVis mer

BERLIN (Dagbladet): Helt siden 1930-tallet har verden latt seg lure av myten om den tyske regjeringssjefen som slo to fluer i en smekk: Hitler brukte millionene av arbeidsløse tyskere til å bygge et nett av autobahner over hele landet.

Virkeligheten var imidlertid en helt annen. De siste fem årene før nazistene i 1933 kom til makten, argumenterte han tungt mot alle som ønsket seg snorrette og brede veier, fri for syklister, fotgjengere og flokker med kuer.

Det var jødiske storprofittører som herjet i kulissene og på denne måten ville plyndre staten for astronomiske beløp, ifølge Hitler. Men vanlige tyskere hadde rett og slett ikke råd til verken å kjøpe eller eie en bil. Så hva ville de med et veinett gjennom landet? Her forsøkte skumle storkapitalister å legge ting til rette for overklassen og den mer velbeslåtte del av middelklassen, het det i partiets massive propaganda.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.