Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hitler var skattesnyter

Skyldte kemneren 50 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En tysk skattespesialist har ifølge Reuters avslørt at Adolf Hitler lot være å betale skatt.

Han akkumulerte en enorm gjeld, som på et nokså mystisk vis forsvant da han tok over som rikskansler i 1933.

En ukjent side av diktatoren

Klaus-Dieter Dubon har gått gjennom gamle skatteregistre og funnet ut at Hitler forsøkte i åtte år, helt frem til maktovertakelsen, å lure seg unna skattekravene.

- Han overprøvde konstant kemnerens avgjørelser fra 1925 til 1932, akkurat som en vanlig borger ville ha gjort, forklarer Dubon til Reuters.

Hitler skrev «Mein Kampf», der han blant annet utdypet sitt syn på tyskere som den herskende rase. Boken ga ham 1,2 millioner mark i inntekt.

En uvanlig stor sum, ifølge Dubon, som viser til at en lærer på den tiden hadde en årsinntekt på 4800 mark.

Betalte aldri

OMSTRIDT KUNST: Walter Gaudnek poserer foran sitt kunstverk som skildrer Adolf Hitler nærmest som en tegneseriefigur. Hans utstilling finner sted i Altomuenster, like ved den tidligere Dachau konsentrasjonsleiren i Sør-Tyskland. Gaudnek håper at hans fargerike fremstilling skal provosere fordi den viser Hitler som et menneske, enn et monster. Foto: REUTERS/SCANPIX
OMSTRIDT KUNST: Walter Gaudnek poserer foran sitt kunstverk som skildrer Adolf Hitler nærmest som en tegneseriefigur. Hans utstilling finner sted i Altomuenster, like ved den tidligere Dachau konsentrasjonsleiren i Sør-Tyskland. Gaudnek håper at hans fargerike fremstilling skal provosere fordi den viser Hitler som et menneske, enn et monster. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Men til tross for gjentatte purringer fra myndighetene, lot han være å betale de 600.000 mark han etter hvert skyldte i utestående skatteforpliktelser.

Korrespondansen viser blant annet at Hitler forsøkte å overbevise myndighetene om at hans flunkende nye luksus-Mercedes var et helt ordinært transportmiddel og krevde å få kunne avskrive denne som firmabil.

Det samme gjaldt kontormøbler, reiseregninger, privatsjåfør, sekretær og andre «profesjonelle utgifter».

Han påstod også at han uselvisk ga bort 44.000 mark, noe som tilsvarer hans årslønn som rikskansler i 1933, til en veldedighetsorganisasjon som tok seg av enker. Dubon fant raskt ut at dette ikke stemte.

I 1945 hadde det tidligere nevnte bokprosjektet ifølge BBC gitt Hitler totalt 7,6 millioner mark, uten at han noen gang betalte en eneste shilling i skatt.

Kravene frigitt

Innkrevingen stoppet derimot raskt etter at Hitler kom til makten i 1933. Året etter bestemte skattemyndighetene «på egen hånd» å frita Hitler for all fremtidig inntektsbeskatning.

I 1935, etter formelt å ha forespurt Hitler om tillatelse først, ble all hans tidligere gjeld slettet. Noe som på den tiden utgjorde i overkant av 400.000 mark, tilsvarende utrolige 50 millioner kroner i dag.

Mannen som autoriserte denne sjenerøse, økonomiske tilgivelsen, Ludwig Mirre, ble en måned senere forfremmet til sjef for det tyske skattevesenet, med en lønnsøkning på 41 prosent som en takknemlighetsgest fra den tidligere gjeldsslaven.

- Dette er helt latterlig, men i et diktatur er alt det en diktator gjør korrekt, kommenterer Dubon.

POLEN 20. JULI 1944:</B> Bildet er tatt et par timer etter attentatet på Hitler. Man ser fra venstre storadmiral Karl Dönitz, Hitler (med plasterlapp på hånden) og Herman Göring.
<a href="http://www.imdb.com/title/tt0032553/">«DIKTATOREN»</a>: Charles Chaplin fikk hele verden til å le i 1940 med sin satiriske film om en fattig, jødisk barber som tilfeldigvis er prikklik diktatoren Adenoid Hynkel.
«MEIN KAMPF»
«MEIN KAMPF»
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media