ARISK UTSEENDE: PST-sjef Janne Kristiansen sier i et intervju med Sunday Times at Anders Behring Breivik må ha fått utført plastiske operasjoner. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
ARISK UTSEENDE: PST-sjef Janne Kristiansen sier i et intervju med Sunday Times at Anders Behring Breivik må ha fått utført plastiske operasjoner. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

- Hitler ville ha hatt plakater av Breivik

PST-sjef Janne Kristiansen sier den terrorsiktede 32-åringen har «det perfekte, ariske utseendet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et intervju med Sunday Times sier PST-sjef Janne Kristiansen at hun tror Anders Behring Breivik må ha fått utført plastisk operasjon.

- Nordmenn har ikke naturlig et arisk utseende. Hitler ville ha hatt plakater av ham. Han har det perfekte, klassiske, ariske utseendet, sier Kristiansen til den britiske avisa.

Både psykiatere og forskere har beskrevet Breivik som en person med et svært narsissistisk selvbilde.

Operasjoner Ifølge en barndomskompis fikk Behring Breivik utført flere plastiske operasjoner i USA for noen år siden.

- Jeg traff ham på bussen, og han var veldig fornøyd. Han hadde operert panne, nese og hake. Det var også tydelig at han var blitt operert, sa barndomskompisen til Dagbladet i begynnelsen av forrige uke.

PST-sjefen har tidligere uttalt at et demokrati ikke kunne ha fanget opp Breiviks plan eller foreberedelse.

- Selv ikke Stasi-Tyskland, som vi ikke vil sammenligne oss med, kunne ha stoppet ham. Det eneste måtte ha vært en chip inne i folks hjerner. Det er ikke et slikt land vi vil ha, det er ikke slik Europa er, sa Kristiansen til Dagbladet på mandag.

Hun kalte angrepene i regjeringskvartalet og Utøya «ekstremt beregnende og kaldblodig».

- Man kan vel si at dette er ondskapen inkarnert, sa Kristiansen til Dagbladet.

- Da Vinci-koden Kilder i politiets sikkerhetstjeneste sier til Sunday Times at de tror Breivik ønsket at hans 1500 sider lange manifest skulle inneholde mysterier som dem i Da Vinci-koden, og på den måten oppnå offentlig oppmerksomhet i mange år.

- Han har skapt et mysterium. Og så lenge mysteriet er der, vil hans budskap forbli i det offentlige rom, sier kilden til avisa.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få en kommentar fra Janne Kristiansen om uttalelsene i Sunday Times.

- Janne Kristiansen har fri i helga, og jeg vil ikke forstyrre henne med dette. Jeg vet at hun har blitt intervjuet av The Times, men jeg var selv ikke til stede. Det er en seriøs avis, så dere får ta for gitt at det er riktig det som står der, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

UTSEENDEFIKSERT:  Ifølge en barndomskompis skal Breivik ha vært svært fornøyd med de plastiske operasjonene han skal ha fått utført i USA.
UTSEENDEFIKSERT: Ifølge en barndomskompis skal Breivik ha vært svært fornøyd med de plastiske operasjonene han skal ha fått utført i USA. Vis mer