Du leser nå Dagbladet Pluss

Hitlers dverger er blitt norsk turistmagnet

Utenlandske tv-team og turister står i kø for å få beundre Adolf Hitlers akva- reller av Disney- skikkelser - på et museum i Svolvær.

FULLT: Museumsbestyrer William Hakvaag har museet i Svolvær fullt av turister gjennom hele sommersesongen. Foto: ASBJØRN SVARSTAD
FULLT: Museumsbestyrer William Hakvaag har museet i Svolvær fullt av turister gjennom hele sommersesongen. Foto: ASBJØRN SVARSTADVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVOLVÆR (Dagbladet): Direktør William Hakvaag på Lofoten krigsminnemuseum er ikke så lite stolt over disse perlene i samlingen. Han ble ledd litt av for åtte år siden, da nyheten om et mulig Hitler-funn gikk sin gang gjennom all verdens nyhetsbyråer.

Siden har kritikerne trukket seg tilbake, og nå henvender prestisjetunge internasjonale museer seg for å spørre om de kan få låne dem.

- Harvard universitetet ba i vinter om å få ha dem med på en utstilling som ble vist nå i sommer om despoter og hvordan noen av dem bruker kunsten til å uttrykke seg, forteller William Hakvaag.

Teknisk godt

- I juni 2007 fikk jeg se en annonse på Internett. Det viste seg å være en ung kvinne i München som hadde funnet en akvarell på loftet hos besteforeldrene sine i området rundt Berchtesgaden. Kunstverket var signert «A. Hitler 1940». Selv hadde ikke jenta peiling på hva dette kunne være. Men jeg kunne se med det blotte øye at bildet var teknisk godt malt, sier Hakvaag, og legger til:

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.