Du leser nå Dagbladet Pluss

Hitlers eksperter sto bak amerikanernes månelanding

Amerikansk etterretning smuglet Hitlers naziforskere til USA – for å lage raketten som landet de første menneskene på månen.

50 ÅR SIDEN: Lørdag var det nøyaktig femti år siden menneskene for første gang satte sine føtter på månen. Det skjedde ikke uten et stort bidrag fra Adolf Hitlers eksperter. Foto: NASA
50 ÅR SIDEN: Lørdag var det nøyaktig femti år siden menneskene for første gang satte sine føtter på månen. Det skjedde ikke uten et stort bidrag fra Adolf Hitlers eksperter. Foto: NASAVis mer

BERLIN (Dagbladet): Også tyske medier feirer i disse dager 50-årsjubileet for Apolo 11s landing på månen – og Neil Armstrongs bemerkning om et lite skritt for ham, men et stort for menneskeheten.

Heller ikke de seriøse mediene kan dy seg for noen bemerkninger om at det faktisk var Hitlers vitenskapsfolk som sørget for at amerikanerne kunne leve ut drømmen.

Seismografene truet med jordskjelv, da det høsten 1946 dukket opp meldinger i den amerikanske pressen om at naziforskere var blitt sluppet inn i landet.

Men journalistenes meldinger ble nedtonet fra offisielt hold. Det var bare snakk om noen få – kanskje 118 – og familiene deres. Ingen av dem hadde gjort seg skyldige i krigsforbrytelser og heller aldri vært medlem av nazipartiet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

5 UKE*

HELGEKUPP

5 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 5 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

5 UKE* 5 kr per 5 uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.