Hitlers glemte forsøk på å bygge verdens største stadion

Skulle romme 400 000 tilskuere, og holde alle framtidige OL.

DEUTCHES STADION: Den hesteskoformede «Deutsches stadion» skulle ligge i Nürnberg, og ha plass til 400.000 tilskuere. Utgravingene startet i 1938. De to nazi-ørnene som flankerer hver ende av hesteskoen, skulle ha et vingespenn på 15 meter.
DEUTCHES STADION: Den hesteskoformede «Deutsches stadion» skulle ligge i Nürnberg, og ha plass til 400.000 tilskuere. Utgravingene startet i 1938. De to nazi-ørnene som flankerer hver ende av hesteskoen, skulle ha et vingespenn på 15 meter. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Adolf Hitler var ikke blottet for store vyer. Det var gjerne prosjekter av typen verdensherredømme eller den totale ombyggingen av Berlin til Welthaupstadt Germania som sto på agendaen når den mannen sto opp om morgenen.

7. september 1937 gikk startskuddet for et annet glemt og forlorent prosjekt i det tredje riket. Da ble planene for «Deutsches stadion» avduket, foran 24 000 tilskuere.

Denne «verdenen av stein», som Hitler kalte det, skulle være sterkere enn noe annet som var blitt bygget, skulle romme 400.000 tilskuere og skulle holde «alle fremtidige olympiader».

Deutsches stadion skulle ligge i Nürnberg, der Nazistpartiet holdt sine gigantiske massemønstringer.

Ruinverdi Det var Adolf Hitlers venn og faste middagspartner, det tredje rikets sjefsarkitekt Albert Speer, som hadde utformet planene for det gigantiske prosjektet. I likhet med de fleste av Speers byggeprosjekter lente estitikken seg på gammel romersk og gresk byggekunst.

Speer hadde selv vært og besøkt utgravningene av det antikke stadionet i Olympia i 1935. Det var på denne tiden at naziarkitekten lanserte begrepet ruinverdi (Die Ruinenwerttheorie): At bygninger skulle konstrueres slik at de ville ha estetisk verdi også som ruiner, tusenvis av år inn i framtida.

Teorien ga gjenklang også hos Hitler, som var imponert over hvordan Mussolini kunne framkalle gammel romersk stolthet ved hjelp av de monumentale bygningene fra romertiden rom fortsatt ruvet i Roma og resten av Italia.

PLANER: Under byggeprosessen bemerket arkitekt Speer at dimensjonene på stadionet ikke samsvarte med de olympiske kravene. Hitler svarte: - Det betyr ingenting. I 1940 vil Olympiaden holdes i Tokyo, men etter det vil de i all framtid holdes i Tyskland - i dette stadionet. Og det er vi som vil avgjøre hvordan banene skal måles.
PLANER: Under byggeprosessen bemerket arkitekt Speer at dimensjonene på stadionet ikke samsvarte med de olympiske kravene. Hitler svarte: - Det betyr ingenting. I 1940 vil Olympiaden holdes i Tokyo, men etter det vil de i all framtid holdes i Tyskland - i dette stadionet. Og det er vi som vil avgjøre hvordan banene skal måles. Vis mer

Den ideologiske begrunnelsen var på plass. Albert Speer kunne igangsette byggingen av verdens største stadion.

Alle framtidige olympiader Den hestesko-formede stadionet skulle være 800 meter langt og 450 meter bredt. Den ytre fasaden skulle rage 90 meter opp i været.

Hver ende av stadionet skulle flankeres av to gigantiske tårn, utstyrt med gigantiske nazi-ørner, med vingespenn på 15 meter.

Under byggeprosessen bemerket Speer at dimensjonene på stadionet ikke samsvarte med de olympiske kravene.

Hitler svarte:

- Det betyr ingenting. i 1940 vil Olympiaden holdes i Tokyo, men etter det vil de i all framtid holdes i Tyskland - i dette stadionet. Og det er vi som vil avgjøre hvordan banene skal måles.

Hitler håpet at det enorme bygget skulle stå ferdig i 1945.

Modell til 40 000 For å få et bedre inntrykk av hvordan stadfionet ville fortone seg, igangsatte Speer og Hitler byggiongen av en modell - i riktig skala - opp etter en åsside nær byen Achtel 40 kilometer fra Nürnberg.

PÅ INSPEKSJON: Etter at det ble bygget en fullskala testtribune fire mil utenfor Nürnberg, kom Hitler og sjefsarkitekt Albert Speer på inspeksjon 21. mars 1938. Speer kunne konstatere at utsikten fra toppen av tribunen var bedre enn forventet.
PÅ INSPEKSJON: Etter at det ble bygget en fullskala testtribune fire mil utenfor Nürnberg, kom Hitler og sjefsarkitekt Albert Speer på inspeksjon 21. mars 1938. Speer kunne konstatere at utsikten fra toppen av tribunen var bedre enn forventet. Vis mer

Seksjonen av stadionet som ble bygget var 27 meter bred, 76 meter dyp og 82 meter høy. Testseksjonen ville kunne ta 40 000 tilskuere, omtrent en tiendedel av den palnlagte kapasiteten.

Etter at 400 arbeidere hadde brukt 14 måneder på modellen, kom Speer og Hitler på inspeksjon 21. mars 1938. Speer konstaterte i ettertid at utsikten til idrettsfeltet fra toppen av tribunen var «mer positiv» enn han hadde forutsett, og at akustikken også var tilfredstillende. Dermed var det klart for spadestikk for det giganttiske prosjektet i Nürnberg.

Stadionfjellet Utgravningene startet kort tid etter, men ble avbrutt allerede da krigen brøt ut i 1939.

Modellen utenfor landsbyen Achtel ble imidlertid stående, bevoktet av SS-soldater krigen igjennom.

21 april 1945 var det harde kamper mellom troppene som voktet testtribunen og de framrykkende amerikanske styrkene. Nesten hele byen Achtel ble jevnet med jorden på grunn av den harde motstanden som ble ytt av stadionforsvarerne i løpet av krigens siste dager.

I Nürnberg kom aldri byggeprosessen lenger enn utgravingsfasen. Utgravingene er siden fyllt opp med vann, og utgjør i dag en innsjø med navnet Silbersee.

Testtribunen i åssiden ovenfor Achtel ble etter krigen demontert av innbygerne, som brukte deler til å bygge opp igjen byen sin.

BEVOKTET: Dette fotografiet viser hvordan testtribunen ruver i åssiden over landsbyen Achtel. Tyske SS-soldater bevoktet testtribunen krigen igjennom, og ytte hard motstand da amerikanerne inntok byen 21. april 1945.
BEVOKTET: Dette fotografiet viser hvordan testtribunen ruver i åssiden over landsbyen Achtel. Tyske SS-soldater bevoktet testtribunen krigen igjennom, og ytte hard motstand da amerikanerne inntok byen 21. april 1945. Vis mer

Åssiden kalles fortsatt Stadionberg.

STADIONFJELLET: Testtribunen i åssiden ovenfor Achtel ble etter krigen demontert av innbygerne, som brukte deler til å bygge opp igjen byen sin. I dag står bare ruinene igjen. Åssiden kalles fortsatt Stadionberg.
STADIONFJELLET: Testtribunen i åssiden ovenfor Achtel ble etter krigen demontert av innbygerne, som brukte deler til å bygge opp igjen byen sin. I dag står bare ruinene igjen. Åssiden kalles fortsatt Stadionberg. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer