Hitlers hemmelige indiske hær

3000 indere kjempet side ved side med tyskerne under andre verdenskrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mot slutten av andre verdenskrig hoppet tre tyske offiserer av. De kom i kontakt med britisk etterretningstjeneste, og fortalte en oppsiktsvekkende historie. Så oppsiktsvekkende at informasjonen gradert som hemmelige fram til 2021.

De tre offiserene fortalte en historie om hvordan 3000 indere kjempet mot britene i Europa i samarbeid med Hitler og Tyskland.

Ved krigens slutt fikk BBC tak i historien. Men de ble forbudt å fortelle den og historien ble gjemt i arkivene. Inntil nå. For nå har BBCs dokumentaravdeling fått tilgang til de hemmelige dokumentene.

Dro til Berlin

Historien begynner i Berlin 3. april 1941. Da landet den venstreorienterte opposisjonslederen Subhas Chandra Bose i den tyske hovedstaden. Han ville ha Hitlers hjelp til å få britene ut av India.

Seks måneder senere startet han, med hjelp fra tyskerne, opp det han kalte «The Free India Centre». Ved slutten av 1941 anerkjente tyskerne offisielt Boses eksilregjering «Free India Government», og hjalp ham med å starte opp en egen hær, «The Free India Legion».

Bose hadde et mål om å samle 100 000 menn. Styrkene skulle utstyres av tyskerne og brukes til å invadere britenes India.

Opposisjonslederen dro til en krigsfangeleir i Tyskland. Der var det flere tusen indiske soldater, som hadde kjempet mot fascistene, men som hadde blitt tatt til fange i nord-Afrika, ifølge BBC.

OPPOSISJONSLEDER: Subhas Chandra Bose kjempet for å få britene ut av India. Han vendte seg mot Tyskland for å få hjelp, men mistet til slutt troen på hjelp fra Hitler. Foto: Tony Mitra
OPPOSISJONSLEDER: Subhas Chandra Bose kjempet for å få britene ut av India. Han vendte seg mot Tyskland for å få hjelp, men mistet til slutt troen på hjelp fra Hitler. Foto: Tony Mitra Vis mer

Sverget troskap til Hitler

Han fikk mange av krigsfangene med seg. Og de sverget troskap til Adolf Hitler:

«Jeg sverger ved Gud denne hellige ed at jeg vil følge lederen av det tyske folk og stat, Adolf Hitler, som lederen av den tyske væpnede hær i kampen for India, som ledes av Subhas Chandra Bose», sverget fangene som Bose rekrutterte da de gikk over, ifølge BBC.

BBC har fått tak i en av Boses tidligere rekrutter, løytnant Barwant Singh. Han husker fortsatt hvordan den revolusjonære indiske lederen kom til krigsfangeleiren.

– Han ble introdusert for oss som en leder fra landet vårt og vi ble fortalt at han ville snakke med oss, sier Singh til BBC.

– Han ønsket 500 frivillige som skulle trenes i Tyskland og så flys til India. Alle rakk opp hånda. Flere tusen av oss meldte seg som frivillige.

Positiv til russerne

Men selv om Bose ifølge BBC fikk med seg i alt 3000 indiske krigsfanger seg frivillig, begynte han snart å bli bekymret. Han var i utgangspunktet positiv til russerne, og ble forferdet da tyskerne rullet over den sovjetiske grensa. Etter hvert skjønte han også at tyskerne ikke var sterke nok til å kunne hjelpe ham i å drive britene ut av India.

Hitlers hemmelige indiske hær

Bose møtte Hitler i mai 1942, og mistankene hans ble da bekreftet. Han fikk ifølge BBC forståelsen av at Hitler var mer interessert i å bruke hans menn til å vinne propagandaseire, ikke militæreseire, og at han ikke ville få hjelp av tyskerne til å kjempe mot britene i India.

Styrke uten leder

I februar 1943 forlot Bose Tyskland i all hemmelighet. Han dro da til Japan, for å bygge en hær derfra som kunne invadere India.

Styrkene han hadde mobilisert i Tyskland sto igjen lederløse og demoraliserte. Etter stor uenighet, og til og med et mytteri, sendte tyskerne den indiske styrken først til Holland og så til Sør-Frankrike, hvor de fikk beskjed om å befeste kystlinja foran en forventet landgang fra de allierte.

Etter hvert ble styrkene en del av Henrich Himmlers Waffen SS–styrke. De fikk også et relativtivt dårlig rykte blant lokalbefolkningen i Frankrike.

Til slutt ble den indiske styrken selv drevet fra Frankrike og senere Tyskland.

Hentet i tanks

Den tyske tolken Rudolf Hartog (80) husker dagen inderne forsvant.

– Vi var sammen med dem da en bevæpnet tanks kom. Jeg trodde min siste time hadde kommet. Men den kom bare for å hente inderne. Vi omfavnet hverandre og gråt. Det var slutten, sier Hartog til BBC.

Et år senere ble de sendt tilbake til India, og satt fri etter kortere fengselsstraffer. Da britene forsøkte å stille tre av offiserene i styrken for retten, ble protestene store.

Britene oppga India i august 1947. I januar 1950 ble India en egen republikk.

Subhas Chandra Bose døde i 1945, og fikk dermed ikke oppleve det han kjempet så hardt for.

Les mer om Subhas Chandra Bose her.

HELT: Subhas Chandra Bose er omstridt, blant annet fordi han søkte støtte hos tyskerne og italienerne under andre verdenskrig, men regnes blant mange som en helt på grunn av kampen mot den britiske kolonimakten.
STATUTE: Subhas Chandra Bose dro fra Tyskland til Japan. Denne statuen av ham er satt opp i New Delhi.