Hitlers invasjonsplan funnet

Tyskernes plan for å ta Norge er nå funnet. Under de omfattende beslagene Økokrim gjorde hos en dykker fra Narvik fant man nedtegnelsene for «Operation Weserübung».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Funnet, som bekreftes av politiet, beskrives som sensasjonelt.

Helt fra krigen og til denne dag har tyskernes invasjonsplan vært sporløst forsvunnet. Ingen komplett plan er så langt kommet historikerne i hende, bare fragmenter og en del skriftlige ordrer har man fått hånd på.

Hitlers komplette invasjonsplan regnes for en av de store lekkerbiskner blant våre historikere.

Kjempebeslag

I slutten av januar tok Økokrim ut tiltale mot den nevnte Narvik-dykkeren. Mannen har i en årrekke dykket etter skatter og annet gods langs vår kyst. Tidligere var han yrkesdykker. I dag driver han sin hobby på heltid.

Politiet tok beslag i 180 gjenstander som man tror stammer fra de mange krigsskipene som ble senket utenfor Narvik under kampene om byen i april 1940. Blant skipene som ligger på grunt vann, er destroyerne «Wilhelm Heidkamp» og «Anton Schmitt».

God forfatning

I det stille har politiet ved Økokrim, etter det Dagbladet forstår, sendt dokumentene fra seg til vurdering ved Forsvarsmuseet.

At det faktisk er «Operation Weserübung» det er snakk om bekreftes overfor Dagbladet.

Nestkommanderende ved forsvarsmuseet, Karl Olsson, bekrefter overfor Dagbladet at det er viktige dokumenter som er funnet.

- Vi snakker om historisk materiale av stor betydning. Deler av det er i forbausende god forfatning, sier Olsson.

På spørsmål til tiltaltes advokat Hugo Storø i Narvik om hva slags dokumenter politiet har beslaglagt, svarer Storø:

- Blant annet en beskrivelse av maskinrommet i et av de tyske skipene.

På spørsmål om det ikke ble beslaglagt noe mer, svarer Storø:

- Jo, den tyske invasjonsplanen.

Storø kan ikke overfor Dagbladet redegjøre for nøyaktig hvilke dokumenter i planen som er beslaglagt. Så god innsikt i dokumentene og saksfeltet har han ikke.

Dykkeren hevder gjennom sin advokat at dokumentene politiet har beslaglagt, er tilegnet gjennom ordinær samlervirksomhet, blant annet i Tyskland. Dette tror ikke politiet.

Lagt lokk

Da Dagbladet og avisas kilder i forrige uke fikk grunn til å tro at beslagets virkelige juvel var det som kunne være deler av Hitlers savnede invasjonsplan, ble det lagt et tilnærmet lokk på saken i de forsvarshistoriske miljøene.

Politiadvokat Hans Tore Høviskeland nevner overfor Dagbladet at beslaget foruten de nevnte gjenstandene, omfatter journaler og en del brev. På spørsmål om ikke det beslaglagte materialet også omfatter en invasjonsplan, svarer Høviskeland.

- Ja. Jeg kan bekrefte at det her er snakk om en invasjonsplan.

Norske kontakter

Et av de store spørsmålene er om invasjonsdokumentene inneholder opplysninger om norske kontakter og hjelpemenn. Den komplette invasjonsplanen har ulike delplaner. Planen inneholder ulike operasjonsordrer. Vedlegg her vil berøre de ulike enhetene om bord og deres konkrete oppdrag. Noen slike dokumenter finnes, men ikke komplett. Ingen dokumenter har så langt gitt detaljer om operasjonene i Norge og det eventuelle kontaktnettet.

PLAN:Hitlers invasjonsplan fra 1940 er funnet