Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hittil hardeste angrep på militære mål i Jugoslavia

NATO-fly gjennomførte i natt sine hittil hardeste angrep på jugoslaviske militære mål. Angrepene rettet seg mot mål i Kosovo, Beograd-området og andre steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig økte meldingene om voldsomme overgrep mot sivilbefolkningen i Kosovo.

NATO melder fra hovedkvarteret i Brussel at alle fly vendte tilbake til basene og avviste igjen alle jugoslaviske påstander om at fly er skutt ned. Jugoslavisk TV har så langt ikke kunnet vise fram noen bilder av nedskutte NATO-fly.

Angrepene mot mål nær Beograd begynte klokken 22.30 i går kveld og varte i tre og en halv time. Jugoslavias utenriksminister Zivadin Jovanovic sa i et intervju med den amerikanske TV-stasjonen CNN at bombeangrepene var en «humanitær katastrofe» og at sykehus, skoler og bolighus var truffet. Men utenriksministerens påstander blir bestridt av både NATO og lokale talsmenn i Beograd.

Ingen sivile

Lederen for Beograds sivilforsvar sier til en lokal radiostasjon at ingen sivilpersoner ble skadd i nattens angrep.

- NATO-angrepene forårsaket ingen tap, sier sivilforsvarssjef Dragan Covic til den lokale radioen Studio B.

En annen talsmann for byadministrasjonen sa at rundt 20 kraftige eksplosjoner rammet byen. Blant dem var en fabrikk i Sremcica der det ifølge jugoslaviske representanter ble oppbevart flybensin.

- Flere militære mål ble truffet, sier representanten, og bemerket at ingen sivile mål var truffet.

Det jugoslaviske sivilforsvaret advarte befolkningen i går kveld mot å bevege seg utendørs uten gassmasker, og opplyste at det var lekket ut giftige gasser fra en legemiddel-fabrikk som ble truffet av NATO-bomber i Galenika, nordøst for Beograd.

- Vi bombet ikke en kjemisk fabrikk. Derimot bombet vi en rakettproduserende fabrikk, og det er mulig at rakettdrivstoff har blitt antent, sier en talskvinne for NATO.

Et av områdene som ble truffet var Topcinder, et skogkledd område nær Dedinje hvor Slobodan Milosevic har sin offisielle residens.

Signalet «faren over» gikk klokken 01.03, men en ny serie bombeangrep begynte klokken 04.15 med en voldsom eksplosjon og varte i en time.

Kosovo

Andre steder som ble rammet i natt var minst seks steder rundt Kosovos provinshovedstad Pristina. Det forteller innbygger kontaktet over telefon fra Beograd.

Ved byene Gujilane, 50 kilometer sørøst for Pristina, Prizren og Djakovica ble mål rammet.

I utkanten av Montenegros hovedstad Podgorica ble det meldt om nye rakettangrep der det jugoslaviske forsvaret har en militær flyplass.

Stadig flere rapporter om serbiske massakrer mot kosovoalbanske sivile utløser betydelig uro i vestlige hovedsteder, selv om det er vanskelig å få meldingene bekreftet.

- USA er meget alarmert av meldingene om et voksende mønster av serbiske angrep på kosovoalbanske sivile, sa utenriksdepartemente ts talsmann James Rubin.

Det amerikanske forsvarsdepartementets talsmann, Ken Bacon, sa imidlertid at det var vanskelig å få bekreftet meldingene og fastslå omfanget av overgrepene siden alle observatører og vestlige journalister var utvist fra Kosovo. Han bekreftet at hæravdelinger og avdelinger fra innenriksdepartementets beryktede spesialstyrker kan ha blitt truffet.

Voldsomme overgrep

Rapportene går ut på voksende anarki og vettskremte kosovoalbanere etter meldinger om massakrer. Sivile, men bevæpnede serbere og halvmilitære grupper herjer i gatene, plyndrer og raserer butikker og kafeer.

- Det er fullstendig anarki. Folk føler seg nesten heldige om de blir arrestert av politiet og tatt med til politistasjonen, så lenge de ikke faller i hendene på disse gruppene, sa en innbygger i Pristina som ble nådd på telefon.

Nyhetsbyrået Kosovapress, som står geriljaen UCK nær, sier at 30 sivile ble henrettet i husene sine i byen Suva Reka i går. Husene ble deretter stukket i brann. Albanias innenriksdepartement meldte at 20 sivile, blant dem flere lærere, ble henrettet i to landsbyer nær grensen til Albania. Meldingen blir delvis bekreftet av OSSE, og det er frykt for den mannlige befolkningen på vel 100 som ble ført bort.

(NTB-Reuters-AFP)