«Hittil i år har Israel drept over 100 palestinere, de fleste barn.»

-  Hvis verden vil stoppe drapene i Midtøsten, må de få en slutt på Israels okkupasjon, sier Hamas\' parlamentariske leder Salah Bardawil til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om en liten måned, den 15. mai, lander Hamas-lederen Bardawil etter planen på Gardermoen. Da håper han å påvirke politikerne - og det norske folk - til å støtte palestinernes sak. Norges utenriksminister, Jonas Gahr Støre, ønsker imidlertid ikke å møte Hamas-lederen Bardawil.

-  Forbedre forbindelser

-  Jeg vet at han ikke vil treffe meg. Men jeg håper at våre forbindelser med Europa vil forbedre seg, til tross for at Israel og USA forsøker å presse europeerne til å holde seg unna oss, sier Bardawil til Dagbladet på telefon fra de okkuperte palestinske områdene.

Bardawil jobber i disse dager med å få seg visum til Norge, Frankrike og Italia. Målet er å få palestinerne tilbake på dagsordenen i EU og Norge.

Håpet er nok at landene vil gjenopprette bistanden til den palestinske regjeringen, selv om Hamas-lederen ikke framhever dette.

-  Problemet vårt er ikke pengene. Problemet vårt er at vi ikke har noen rett til å leve. Vi har ikke noen rett til et eget land, sier Bardawil.

-  Norge og EU mener at Hamas må anerkjenne Israels rett til å eksistere, hvis bistanden skal gjenopprettes. Vil dere gjøre det?

-  Når Israel anerkjenner det palestinske folket og deres sak. Når Israel vil gi oss palestinere vårt rettmessige land.

-  ISRAEL ER PROBLEMET: Salah Bardawil på sitt kontor i Khan Yunis, helt sør på Gaza-stripen, seint i går kveld. Foto: SAID KHATIBI/AFP
- ISRAEL ER PROBLEMET: Salah Bardawil på sitt kontor i Khan Yunis, helt sør på Gaza-stripen, seint i går kveld. Foto: SAID KHATIBI/AFP Vis mer

Da er vi rede til å gjøre det samme i forhold til dem. Men jeg tror ikke at Israel ønsker å gi palestinerne et uavhengig land. PLO anerkjente Israel i over ti år uten at Israel anerkjente palestinerne som et uavhengig folk, med krav til en egen stat. Israel gjennomfører ensidige avgjørelser. De bygger en ulovlig mur og har tatt over 50 prosent av den palestinske Vestbredden. Problemet ligger ikke hos oss, men hos dem, sier Bardawil.-  Hva med selvmordsaksjonen i Tel Aviv mandag. Fordømmer dere den?

-  Innesperret

-  De nye palestinske myndighetene beklager alt menneskelig blod som går tapt. Vi er lei oss for alle mennesker som blir drept. Hamas har også stoppet alle sine aksjoner i Israel i over ett år nå. Hittil i år har Israel drept over 100 palestinere, de fleste barn. De holder oss innesperret, og mange barn og eldre dør på grunn av mangel på medisiner, sier Hamas-lederen og fortsetter:

-  Israelerne skyter og bomber mot oss hver eneste dag. Barn blir drept i sine hjem. Hjem og gårder blir ødelagt. Hvorfor hører ikke verden noe om dette? Hvorfor åpner bare verden ørene når noe skjer i Israel, spør Bardawil, før han snakker videre:

-  Jeg er lei meg for alle som blir drept, men jeg er mer lei meg for at verden ikke sier noe når barna våre blir drept under den israelske okkupasjonen. Hvis verden vil stoppe drapene i Midtøsten, må de løse det politiske problemet. De må stoppe ødeleggelsene som den israelske okkupasjonen gjør mot det palestinske folket, sier Bardawil.