Hittil «ufarlig» flåttbakterie kan gjøre deg syk

- Ikke umulig at noen kommer til å bli smittet.

FLÅTT: Flåttbakterien Neoperlichia, som for første gang ble påvist i norske flått i 1999, viser seg nå å kunne gjøre deg og meg syke. Flåtten på bildet går under navnene Skogbjønn, Skaumann, påte, hantikk, og Ixodes Ricinus. Foto: Arne Hoem / Dagbladet
FLÅTT: Flåttbakterien Neoperlichia, som for første gang ble påvist i norske flått i 1999, viser seg nå å kunne gjøre deg og meg syke. Flåtten på bildet går under navnene Skogbjønn, Skaumann, påte, hantikk, og Ixodes Ricinus. Foto: Arne Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flåttbakterien Neoerlichia, som for første gang ble påvist i Norge i 1999, viser seg nå å kunne forårsake sykdom hos mennesker, ifølge flått-eksperter.

Det nye funnet ble ifølge Fædrelandsvennen presentert under et arrangement for skandinaviske flåttforskere, ScandTick, som Sørlandet sykehus nylig deltok på.

- Ettersom vi vet at bakterien finnes i Norge også, er det i hvert fall ikke umulig at noen har blitt, eller kommer til å bli, smittet med denne, sier professor Vivan Kjelland ved sykehuset til avisa.

Fædrelandsvennen skriver at bakterien ble påvist i norske flått allerede i 1999, men at det første sykdomstilfellet ikke ble oppdaget før i 2010, i Sverige. Deretter skal også ytterligere to personer ha blitt syke av bakterien.

Den første som ble smittet av flåttbakterien, var en 77 år gammel svensk mann, som fikk blodpropp i lunger og ben.

Like etter ble svenske Sven Karlsson (76), ifølge Aftonbladet, den andre personen smittet av bakterien, som på lik linje med flåttbakteriene borrelia, babesiose og ehrlicia, nå viser seg å kunne forårsake sykdom.

Han var kreftpasient da han etter sju uker med feber oppsøkte lege. Bakterien hadde da også påført ham blodpropp i beinet, ifølge avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer