Hiv florerer i europeiske fengsel

Hver femte innsatte i spanske og irske fengsler er hiv-positive. Også i andre fengsler i Europa, deriblant Norge, er antall hiv-positive alarmerende høyt, ifølge FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Frankrike er antallet hiv-infiserte blant innsatte ti ganger så høyt som ellers i det franske samfunnet, ifølge FN-organisasjonen UNAIDS.

UNAIDS mener at fengselsmyndighetene i Europa må erkjenne den skremmende utviklingen og iverksette tiltak for å hindre ytterligere spredning.

- I mange land benekter myndighetene at det finnes et spesielt problem i fengslene knyttet til hiv. Den høye risikoen for å bli smittet av viruset i fengslene skyldes fellesbruk av sprøyter og ubeskyttet sex mellom menn. Mange land kvier seg for å iverksette nødvendige tiltak av frykt for at det fører til økt bruk av narkotika og sex mellom de innsatte, mener UNAIDS.

Ifølge FN-undersøkelsen er hiv-raten høyest i spanske fengsler, der 23 prosent av de innsatte er smittet. Deretter følger Irland med 20 prosent og Portugal med nærmere 17 prosent.

Blant de nordiske landene ligger Danmark høyest på hiv-raten med en smitteprosent på 6,6. Norge følger med nærmere 3 prosent. I Frankrike er 1,9 av de innsatte smittet, mens Skottland har den laveste prosenten - 1,5.

(NTB)