Hiv-frykt hjalp ikke voldtektsforbryter

Oslo-kvinnen med utenlandsk bakgrunn ble voldtatt i sitt hjemland, og hiv-smittet. Etablert i Oslo ble hun voldtatt på nytt av en annen mann (39). Gjerningsmannen får nå likevel ikke nedsatt straff på grunn av hiv-frykt etter overgrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et forsøk på å unngå å bli voldtatt enda enn gang, ropte kvinnen at hun var hiv-smittet, men klarte ikke å stoppe overgriperen.

Hun har siden utviklet aids, i tillegg til at hun er kreftsyk.

I Borgating lagmannsrett er 30-åringen, en kurder som har fått avslag på søknad om politisk asyl i Norge, dømt til to og år og seks månders fengsel for voldtekten og for å ha slått og truet en tidligere kjæreste.

Ikke nedsatt straff

En enstemmig rett mener at det ikke fins formildende omstendigheter i denne saken. Lagmannsretten har dermed slått ettertrykkelig fast at det ikke er formildende, og av den grunn straffenedsettende, at en voldtektsforbryter må gå i ukesvis og vente på en hiv-test.

Dagbladet kunne på nyåret i fjor fortelle at kurderen hadde fått nedsatt straff i Oslo byrett nettopp med den nevnte begrunnelsen, at det var en påkjenning å måtte vente på hiv-testen etter sex-overgrepet. Saken vakte av den grunn voldsom oppsikt.

Må betale erstatning

Voldtekten skjedde på bakrommet i en butikk i Oslo sentrum. 30-åringen dro av henne beinklær og truse, før han gjennomførte samleiet.

- Jeg fryktet for mitt liv, forklarer kvinnen.

I tillegg til straffen må 30-åringen betale kvinnen og eks-kjæresten henholdsvis 75 000 og 20 000 kroner i oppreisning.