ØDELEGGER IMMUNFORSVARET: Hivvirus angriper celler i immunforsvaret og bruker disse til å lage kopier av seg selv. Foto: COLOURBOX
ØDELEGGER IMMUNFORSVARET: Hivvirus angriper celler i immunforsvaret og bruker disse til å lage kopier av seg selv. Foto: COLOURBOXVis mer

- Hiv-liknende virus fantes allerede for minst fem millioner år siden

Mye tidligere enn forskerne hittil har trodd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Virus som likner på hiv, fantes i aper for minst fem - kanskje opptil tolv - millioner år siden, viser en ny amerikansk forskningsrapport. Fram til nå har vitenskapen trodd at slike virus oppsto langt mer nylig, skriver Science Daily.

- Mer enn 40 primatarter i Afrika sør for Sahara er smittet av hivbeslektede virus. Siden noen av disse virusene potensielt kan smitte mennesker, er det viktig å kjenne deres opphav, sier Michael Emerman, en av forskerne bak studien, til Science Daily.

- Denne typen forskning hjelper oss med å forstå hvordan viruset fungerer. Vi håper at dette en dag vil omsettes i behandling, sier Sam Wilson ved Glasgow Centre for Virus Research, til BBC News.

Kom fra sjiimpanser Hiv, som forårsaker immunsviktsykdommen aids, ble spredd blant mennesker mot slutten av forrige århundre, etter at et liknende virus, SIV cpz, ble overført fra sjimpanser.

Forskerne har hele tida vært klar over at hivliknende virus - lentivirus - har eksistert blant ikke-menneskelige primater i lang tid; DNA-studier har tidligere vist at virustypen har fantes i titusener av år. Men den nye forskningen, i regi av Fred Hutchinson Cancer Research Center og University of Washington, begge i Seattle, velter nå altså om på denne oppfatningen.

I studien, som er publisert i journalen PLOS Pathogens, har forskerne sammenliknet den genetiske «signaturen» for lentivirus i mange primatarter - bl.a. sjimpanser, gorillaer og orangutanger. Det er endringer i apenes immmunforsvarsgener som antyder at virustypen oppsto for millioner - ikke tusener - av år siden.

Samtidig utvikling Mer spesifikt har Emerman og en assistent undersøkt i hvilken grad primater og lentivirus har eksistert på samme tid gjennom historien. Det har de gjort ved å studere endringer i immunforsvarsgenet APOBEC3G som er forårsaket av endringer i viruset.

Forskerne har funnet at disse endringene i APOBEC3G utvikler seg parallelt med et virusgen som forsvarer lentiviruset mot immunforsvarsgenet. Det er dette som gjør dem i stand til å fastsette minimumsalderen for sameksistensen mellom primater og lentivirus til å være mellom fem og seks millioner år, muligens opptil tolv millioner år.

Funnene antyder altså at hivliknende infeksjoner hos primater er mye eldre enn tidligere antatt, og at de har vært drivkraften i selektive endringer i virusbekjempende gener - et slags våpenkappløp som pågår også i dag.

Studien bekrefter også at virus som likner hiv og fins i nålevende apearter, er etterkommere av forhistoriske sykdomsstoff som har formet hvordan immunforsvaret bekjemper infeksjoner.

- Studien vår viser at lentivirus blant primater har nåtidige konsekvenser for menneskers helse, men at de også har forhistorisk opprinnelse blant våre primatslektninger, sier Emerman til BBC News.

NÆR SLEKTNING: Primater er utsatt for hivliknende virus, lentivirus. Hiv oppsto blant mennesker på slutten av forrige århundre etter at et slikt virus ble overført fra sjimpanser. Foto: TORSTEN BLACKWOOD / AFP / NTB SCAPIX
NÆR SLEKTNING: Primater er utsatt for hivliknende virus, lentivirus. Hiv oppsto blant mennesker på slutten av forrige århundre etter at et slikt virus ble overført fra sjimpanser. Foto: TORSTEN BLACKWOOD / AFP / NTB SCAPIX Vis mer