Hiv-mann dømt i lagmannsretten

TRONDHEIM (Dagbladet): En 41 år gammel mann fra Oppdal er i Frostating lagmannsrett dømt til to år og ti måneders fengsel for å ha hiv-smittet en kvinne og utsatt en annen for smittefare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han må i tillegg betale en erstatning på til sammen 200 000 kroner til de to kvinnene. Den strenge dommen er likelydende med den dom 41-åringen fikk i Orkdal herredsrett tidligere i år.

Oppdalingens forsvarer, advokat Olav M. Hohle, sier at hans klient er veldig skuffet og at dommen vil bli anket inn for Høyesterett.

Soner resten av livet

Under lagmannsrettens behandling sa 41-åringen at en dom på tre års fengsel for en aids-syk, er det samme som en livstidsdom. Han ble trolig hiv-smittet under sin FN-tjeneste i Libanon i 1985, enten ved tatovering i Israel eller ved et ferieopphold i Kenya.

Smittet samboer?

Selv fikk han vite at han hadde hiv i 1990, etter at hans daværende kjæreste hadde testet positivt. Den 36 år gamle kvinnen mener hun ble smittet av tiltalte, men saken var ikke med i tiltalen fordi den er foreldet.

Først i desember 1997, sju år etter at 41-åringen fikk vite at han var hiv-smittet, ble han avslørt. Hans samboer siden 1993 fant da hiv-medisinen innerst i en skuff. Den 42 år gamle kvinnen er ikke smittet, men 41-åringen er dømt for å ha utsatt henne for smittefare.

Den 35 år gamle kvinnen 41-åringen er dømt for å ha smittet med hiv-viruset, ble kjent med ham i august 1992.