Hiv-mann kan ha smittet 20 kvinner

Mannen (25) har smittet fire kvinner med hiv og er dømtt til fem års fengsel. Men han kan ha smittet minst 20 andre kvinner. Nå venter svenske myndigheter på at neste offer skal melde seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen ble nylig dømt til fem års fengsel for å ha smittet to av kvinnene. Dommen falt i tingretten i byen Kristianstad.

Men ifølge avisa

Sydsvenska Dagbladet

er minst to andre kvinner også smittet av mannen. Ingen av dem har anmeldt ham. Grunnen skal være at kvinnene ikke orker belastningen ved at det blir kjent at de er smittet.

Flere ofre

Nå er svenske helsemyndigheter bekymret. Det at 25-åringen har smittet fire kvinner, tyder på at han har høyt virusinnhold i blodet og at han har vært svært aktiv seksuelt.

- Jeg er spesielt urolig fordi den som har smittet mer enn én partner, ofte har høyt virusinnhold og er svært smittsom, sier smittevernslege Hans Bertil Hansson til den svenske avisa.

Han anslår at menn tyveårene ofte har tyve eller flere partnere i året.

Ville smitte kvinnene

Hiv-mannen har visst om smitten siden han kom til Sverige fra Somalia i 1993. Da ble han testet for viruset. Testen var positiv.

Mannen har jevnlig fått medisinsk oppfølging i byen han bodde i. Blant annet har han fått grundig instruksjon om hvordan han kan unngå å smitte partnere.

Men overfor sine partnere har mannen hevdet at han er hiv-testet og frisk. Et av ofrene ba mannen om å bruke kondom, men mannen svarte at hun bare ba om det fordi han var afrikaner og nektet å beskytte seg.

Det betyr at han har smittet ofrene sine bevisst.

Kan få strengere straff

I 1999 ble det konstatert at en kvinne var blitt smittet av mannen. Da enda et offer ble oppdaget i 2001, ble mannen hentet av myndighetene og tvangsisolert. Der har han vært til rettssaken kom opp i februar i år.

Mannen ble dømt til fem års fengsel og erstatning på 862 000 svenske kroner til hver av de to kvinnene. Men statsadvokaten mener at dommen er for mild og har anket saken.

Mannen selv vil ikke uttale seg til Sydsvenska Dagbladet om saken.