Hiv-mannen nekter politiavhør

TRONDHEIM (Dagbladet): Mannen som er anmeldt for å ha hiv-smittet en kvinne på Oppdal, nekter å la seg avhøre av politiet. Det er hans forsvarer, advokat Olav Hohle, som har rådet ham til dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter en samlet vurdering mener jeg at mannen er best tjent med ikke å forklare seg for politiet nå, sier advokat Hohle til Dagbladet.
Han ønsker å få innsyn i politidokumentene før klienten eventuelt skal uttale seg.

Meningen var at den politianmeldte mannen skulle avhøres førstkommende onsdag, men det blir det nå ikke noe av.

Etter å ha snakket med sin klient ringte advokat Hohle Oppdal lensmannskontor i går ettermiddag for å underrette dem om at mannen ikke ønsker å forklare seg.

Politiinspektør Kjell Waclawczyk ved Uttrøndelag politikammer sier til Dagbladet at han er kjent med denne avgjørelsen.
- Vi vil nå spørre mannen om han er villig til å forklare seg for retten i et rettslig avhør. Det vil i så fall medføre at han får status som siktet, sier Waclawczyk.

Mediepress

Advokat Hohle kan fortelle at den anmeldte mannen i 40-årene har det etter forholdene bra, men at han har opplevd den sterke medieoppmerksomheten som svært tøff.

- Det gjelder i særlig grad enkelte ting som har kommet fram, som han synes er overdrevet. Han reagerer blant annet veldig sterkt på Oppdal-lensmannens uttalelse om offentliggjøring av navn, sier Hohle.
Det var tirsdag i forrige uke politiet startet etterforskningen mot mannen som trolig har vært hiv-smittet siden 1990.

Han er anmeldt av to tidligere samboere fordi han unnlot å informere om at han bar på det livsfarlige viruset. En av kvinnene er selv blitt hiv-smittet.

Erstatningskrav

Advokat Terje Lium, som representerer begge de to kvinnene, opplyser at det kan bli aktuelt å gå til erstatningssak mot helsemyndighetene på Oppdal.

- Vi er interessert i å få vite hva som er gjort for å forhindre en spredning av viruset, og avventer nå å få tilgang til journaler og rapporter som kan belyse dette, sier Lium til Dagbladet.
- Vi forbereder også å fremme krav om erstatning og oppreisning i forbindelse med en eventuell straffesak mot mannen som skal ha utsatt dem for livsfare, uttaler advokat Lium.