Hiv-mistanke sendt i posten

I et standardisert brev fra sykehuset fikk Eirin (24) beskjed om at hun måtte hivtestes. Da brøt hun sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eirin Thomassen fra Frogner i Oslo var akkurat kommet hjem fra ferie, da hun mottok et brev fra Ullevål universitetssykehus der det sto: «...  en person som er smittet med hiv, har oppgitt ditt navn til oss. Fordi dere kan ha vært sammen om en mulig smittefarlig situasjon, er det av betydning å få klarlagt om du kan være smittet

-  Jeg fikk fullstendig panikk. Gåsehud og tårer i øynene. Jeg falt rett og slett sammen og måtte gispe etter luft. Min fire år gamle datter satt og stirret på meg. «Er du syk, mamma?»

Ringte ekser

Eirin begynte umiddelbart å ringe rundt til de seksualpartnerne hun hadde hatt de to siste åra.

-  Et par av dem ble fryktelig sinte. En rettet sinnet mot meg og skjelte meg ut. Redselen kunne høres i stemmene deres. En av dem, han er lege, ble helt paff. Han orket ikke gå på jobben neste dag og sykemeldte seg. Jeg var jo hundre prosent sikker på at jeg var positiv.

Den psykiske belastningen ble stor for Eirin, som i en periode måtte benytte beroligende medikamenter. Familien hennes måtte ta seg av datteren fram til testen var tatt og resultatet var klart. Hun testet negativt.

-  Det var naturligvis en enorm lettelse, men det gjorde ikke opp for det helvete jeg hadde vært igjennom. Jeg skjønner ikke at sykehuset kan mene det er forsvarlig å sende ut slike brev.

-  Uten informasjon

Taushetsplikt gjør at sykehuset ikke kan oppgi hvem den smittede er. Eirin vet fremdeles ikke hvem av hennes bekjente som nå har diagnosen hivpositiv.

-  Jeg tenker på det hver dag. Men han forteller det vel når han er klar. Eirin mener at det hadde vært mye bedre om folk i hennes situasjon ble innkalt til fastlegen sin.

-  Da kunne man hatt noen rundt seg og fått støtte. Det var jo nettopp det som var så tøft, at jeg bare fikk dette brevet uten noen annen informasjon - ingenting om hiv/aids og hva det innebærer. Jeg er en av dem som hele tida har tenkt at homofile rammes av dette. Jeg har vært uforsiktig, men mange på min alder er det, sier Eirin Thomassen.

-  Særlig yngre, vellykte mennesker her på Frogner tror de er trygge. Det er de ikke.

SJOKKERT OVER SYKEHUSET : Eirin Thomassen (24) fikk beskjed om at hun måtte hivtestes.Hun er sjokkert over måten hun ble kontaktet på om smittemistanken.