- Hiv-nyheten er en sensasjon

Men Leger uten grenser mener løsningen for å unngå barne-hiv allerede er klar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - At noen kan bli kurert for hiv er i seg selv en sensasjon, sier lege og hiv-forsker Asgeir Johannessen i Leger uten grenser til Dagbladet.

Han synes nyhetene fra USA i dag er spennende, men tar forbehold. For første gang har forskere lykkes i å kurere et spedbarn som var født med hiv. Den vellykkede behandlingen med vanlige hiv-medisiner kan være et gjennombrudd i arbeidet for å finne måter å kurere spedbarn som blir født med viruset. Jenta fra Mississippi, som trolig er kurert, er i dag to og et halvt år gammel. Hun har ikke fått medisin på et år og viser ingen tegn på sykdommen.

- Dette er selvfølgelig kjempespennende, at det ser ut til å gå an å bli kvitt viruset etter at det har kommet i kroppen. Men det er foreløpig snakk om ett enkelt tilfelle. Det er grunn til å være tilbakeholden, sier Johannessen.

- Toppfolk Barneavdelinga på Johns Hopkins medisinske senter i Baltimore, som står bak det potsensielle megagjennombruddet, er toppfolk, ifølge Johannessen.

- Hun som la det fram, Deborah Persaud, er blant de virkelig store innen barne-hiv, sier forskeren.

Han tror løsningen i dette tilfellet kan ha vært at de starta behandlingen av barnet umiddelbart etter fødsel.

- Det er sjelden man gjør det. Som regel starter behandlingen når barnet blir sykt. Når de har startet behandlingen så tidlig, kan det virke som de har tatt knekken på viruset før det har fått etablert seg i kroppen og før det har spredd seg til steder der medisinen ikke kommer til, sier Johannessen.

- Har allerede det vi trenger Selv om tilfellet er spennende, ser ikke Leger uten grenser dette som løsningen på å bli kvitt hiv hos nyfødte.

- Vi har allerede alt vi trenger for å unngå at barn får hiv, sier han.

Johannessen sier at det årlig fødes cirka 330 000 barn med hiv. Statistisk fødes ingen av dem i Norge. Et par hundre blir født i USA, mens flesteparten kommer til verden i Afrika og spesielt fra landa sør for Sahara.

- Å gi hivmedisin til gravide kvinner med viruset de siste månedene før fødsel reduserer risikoen for å hivsmitte barnet fra 40 til én prosent. Det bør være testing og behandling av alle gravide kvinner i alle land. Da kunne vi oppnådd en generasjon av hiv-frie barn, sier Johannessen.

Han sier enkelte barn likevel vil ha behov for behandling.

- Dermed er det veldig spennende det som i dag har skjedd. Hvert barn som får påført hiv kan og bør unngås, sier Johannessen.

- SPENNENDE: Lege og hivforsker Asgeir Johannessen i Leger uten grenser synes dagens nyheter er spennende.

vig.foto debatt.
Foto: Privat
- SPENNENDE: Lege og hivforsker Asgeir Johannessen i Leger uten grenser synes dagens nyheter er spennende. vig.foto debatt. Foto: Privat Vis mer