Hiv-økning blant heterofile

Det siste året er 30 prosent flere nordmenn blitt hiv-smittet - de fleste heterofile menn. Verdens aidsdag gir liten grunn til optimisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tolvte gang Verdens aidsdag markeres. I dag er det rundt 40 millioner hiv-smittede i verden, og lite tyder på at tallet vil synke. Norges andel på 2000 hiv-positive kan virke som et lavt tall, men økningen i år har vært sterkere enn de foregående. Tall fra Statens institutt for folkehelse tyder på at 150 nordmenn er blitt hiv-smittet i år, det er en økning på 30 prosent i forhold til gjennomsnittet de siste fem årene.

Smittes i utlandet

Norske menn på ferie i Thailand er særlig utsatt for smitte. Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelsa mener det økende antallet skyldes at hiv-smitten blant prostituerte i Thailand er urovekkende høy. Det er blant heterofile menn at hiv-økningen er størst. Ifølge Aavitsland skyldes dette først og fremst at et økt antall hiv-positive asylsøkere fra afrikanske land sør for Sahara har kommet til Norge i løpet av de siste to årene.

Undersøkelser fra Folkehelsa viser også at det ikke er noe spesielt økning i antall HIV-smittede blant stoffmisbrukere eller homoseksuelle.

Fakkeltog

Markeringen av Verdens aidsdag vil bli markert med et fakkeltog fra Domkirken i Oslo. De hiv-positives organisasjon Pluss skal dele ut Pluss-Prisen. I fjor gikk prisen til Sir Elton John. Ellers er det premiere-visning på filmen «Alive and Kicking» på Rockefeller i regi av Virusgruppen, Skeive filmer og Helseutvalget.