Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

HIV på bygda

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • VG har brakt flere reportasjer fra Oppdal etter at en kvinne har anmeldt sin tidligere samboer til politiet fordi han ikke har fortalt henne at han er hiv-smittet. Mannen skal ha hatt ubeskyttet sex også med flere andre partnere. Det har visst kommet overraskende at hiv-epidemien ikke bare er et storbyfenomen, skal vi tro reaksjonene VG har brakt fra Oppdal.
  • Kommunelegen er blitt kritisert fordi han ikke informerte mannens samboer om hiv-smitten. Men så langt vi kan bedømme har legen taklet situasjonen i tråd med smittevernloven. Pasienten har avtalt med legen at han aldri skulle ha ubeskyttet sex. Da har legen ifølge loven ikke grunnlag for å bryte sin taushetsplikt. Historien fra Oppdal viser nettopp at om en hiv-smittet ikke selv vil hindre smittespredning, er det lite helsevesenet kan gjøre. Men da er det blitt en politisak. Det er straffbart å utsette noen for hiv-smitterisiko.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!