HIV-panikk i småbygd

TROMSØ (Dagbladet): En finnmarking har anmeldt sin eks-samboer for å ha smittet flere navngitte sambygdinger med HIV-viruset. Nå er det full HIV-panikk i det lille samfunnet med drøyt 1000 innbyggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Her er det kjempehysteri, folk er livredde, sier en kvinne i bygda til Dagbladet.

Foruten folkesnakk og ryktemakeri, har saken også fått dramatiske konsekvenser for kvinnen som bærer HIV-viruset. Hun måtte flykte fra jobb, hus og hele bygda for å få fred.

Politiet i Vadsø etterforsker anmeldelsen og har foretatt en rekke avhør.

- Så langt er det ikke noe som tyder på at anmeldte har opptrådt uaktsomt og overført den smittsomme sykdommen til andre, sier politiadjutant Arne Fjellstad til Dagbladet.

Personene som er navngitt i anmeldelsen benekter at de har hatt seksuell omgang med kvinnen. Noen avhør gjenstår før politiet trekker sin konklusjon.

Risikerer straff

Etterforskningen er startet på grunnlag av at kvinnen er HIV-positiv.

Politiet ser ikke bort fra at det kan ligge andre motiver bak anmeldelsen fra eks-samboeren, som dermed kan risikere straffesak for å ha innlevert falsk anmeldelse.

Belastningen for den anmeldte ble ekstra stor fordi hennes barn også ble trukket inn i saken. Barnet hadde plass i en barnehage på stedet.

Den HIV-positive har også bodd andre steder i Nord-Norge. Politiet har derfor avhørt personer hun har hatt kontakt med der.

Flere tester seg

Nærradioen på stedet har meldt om frykten for omfattende HIV-smitte, og kommunelegen har gått ut med generell HIV-informasjon til befolkningen.

- Det er viktig at folk er føre var, sier kommunelege Kjell Gunnar Skodvin til Dagbladet.

Han bekrefter at flere personer har tatt HIV-test etter at ryktene begynte å løpe, men vil ikke si hvor mange.
- Folk som har hatt risikoatferd bør ta testen, som er gratis, påpeker Skodvin.

Han vil overhodet ikke kommentere den konkrete saken, og viser til retningslinjer om at kun fylkestall for HIV-positive skal oppgis.

Ved årsskiftet i fjor var det registrert åtte HIV-positive i Finnmark.