HIV-positiv kvinne kan slippe tiltale

Fræna (NTB): En HIV-positiv kvinne i slutten av 40-årene som er siktet for virusspredning, skal gjennomgå en judisiell observasjon før påtalemyndigheten tar stilling til eventuell tiltale, opplyser lensmannen i Fræna i Romsdal, Ola Hals, til NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann bosatt i Fræna kommune er smittet av HIV-viruset etter seksuell kontakt med kvinnen. Det har vært mistanke om at også andre menn i distriktet er blitt smittet av den samme kvinnen, men så langt har etterforskningen ikke avdekket flere tilfeller.

Det er oppnevnt psykiatrisk sakkyndige som skal komme med en rapport før nyttår. Denne rapporten vil gi en vurdering av hennes strafferettslige tilregnelighet.

- Når rapporten er ferdig, vil påtalemyndigheten ta stilling til om det skal reises tiltale eller ikke, sier Hals.

Etterforskningen

Inntil spørsmålet om strafferettslig eller en alternativ oppfølging er avklart, har lensmannen innstilt etterforskningsarbeidet.

Både den siktede kvinnen og den fornærmede i denne saken er fortsatt bosatt i Fræna kommune. Lensmann Ola Hals legger ikke skjul på at saken har vært vanskelig å håndtere i et lite lokalsamfunn der «alle kjenner alle».

- Den har også vært en stor belastning for mannen som er fornærmet og for den siktede kvinnen, samt for begges familier. Dette er ingen ønskesak for noen, sier lensmann Ola Hals.


Saken fikk stor oppmerksomhet i mediene i sommer, og etterforskning ble igangsatt etter en påtalemessig avgjørelse. Fornærmede i saken har ikke anmeldt den HIV-positive kvinnen.