Hiv-positive sliter med økonomien

- Ikke minst for dem som også forsørger familie, sier Fafo-forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hiv-positive her i landet sliter med å betale regningene, viser en rapport som forskningsstiftelsen Fafo har utarbeidet.

Ifølge rapporten «Liv med hiv i Norge i 2009» har én av tre hiv-positive det siste året slitt med løpende utgifter. Enda flere har problemer med å betale uforutsette regninger.

Det er sju år siden forrige gang en slik undersøkelse forelå. Mye har skjedd i løpet av den tiden, både i det norske samfunnet og i den medisinske utviklingen. Undersøkelsen viser at det er flere nå enn før som sier de har det bra, men pengeproblemene setter sitt preg.

- For flere av informantene er den vanskelige økonomiske situasjonen noe av det mest utfordrende med å være hiv-positiv. Det gjelder ikke minst for dem som også forsørger familie, sier Fafo-forskerne Bjørn Richard Nuland og Arne Backer Grønningsæter til Aftenposten.

Forskerne tror de økonomiske utfordringene skyldes flere forhold: Mange går ned i lønn fordi de må arbeide redusert eller fordi de blir uføretrygdet, og mange får økte utgifter fordi de må bruke mer penger på medisiner, vitaminer og dyrere og sunn mat. Noen mister dessuten økonomisk oversikt på grunn av hiv-diagnosen, fordi de rett og slett blir opptatt av helt andre spørsmål enn penger.


(NTB)

 

FORSØRGERE HAR DET VANSKELIGST: - For flere av informantene er den vanskelige økonomiske situasjonen noe av det mest utfordrende, sier Fofo-forskerne Bjørn Richard Nuland og Arne Backer Grønningsæter til Aftenposten.
FOTO: SCANPIX
FORSØRGERE HAR DET VANSKELIGST: - For flere av informantene er den vanskelige økonomiske situasjonen noe av det mest utfordrende, sier Fofo-forskerne Bjørn Richard Nuland og Arne Backer Grønningsæter til Aftenposten. FOTO: SCANPIX Vis mer