Hiv-positive smittet av syfilis

Hivpositive i Oslo er smittet av syfilis. - Svært uheldig og unødvendig. Informasjonen til de hivsmittede har åpenbart ikke nådd fram, sier lege Terje Hoel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener det er urovekkende at menn med kjent hivsmitte får syfilis.

- Her kan det bli snakk om bytte av smitte.

Situasjonen ble diskutert på et møte i går, hvor infeksjonsmedisinerne fra Ullevål sykehus og representanter fra Folkehelsa deltok.

- Infeksjonsmedisinerne var ikke klar over dette, og uttrykte sin forbauselse, sier Hoel og forteller at han nå har satt i gang kollektiv smitteoppsporing.

Etter at Dagbladet skrev om utbruddet av syfilis i Oslo 8. oktober i år, har Olafia-klinikken hatt en jevn strøm av menn som har ønsket å teste seg. Hittil er 21 tilfeller av syfilis påvist, alle er smittet i Oslos saunamiljø.

- Det miljøet er ingen trussel lenger, besøkstallet har sunket dramatisk. Før hadde saunaene opptil 300 besøkende hver kveld. Nå er det toppen to til tre som stikker innom, sier Terje Hoel.

Alle hivpositive får klar beskjed om akseptabel seksuell praksis.

- De hivpositive tror kanskje at medisinene de bruker beskytter partnere mot hiv. Dette er på ingen måte tilfellet, sier Hoel, som nå frykter en spredning av hiv blant heterofile. Mange av saunakundene er bifile.