Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hiv-smittede nektes adgang til USA

- Vi behandles som spedalske, sier skuespiller Kim Fangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg kan ikke godta at hiv-positive blir behandlet annerledes enn andre som vil reise til USA. Det er nettopp slike ting som bidrar til å opprettholde stigmatisering og diskriminering av hiv-positive, sier skuespiller Kim Fangen, en av svært få som står åpent fram som hiv-positive i Norge.

Nå vil han bruke ansiktet sitt i kamp mot USAs immigrasjonsmyndigheter.

-  Får David-stjerne

Hensynet til Public Health - den offentlige helse - er argumentet amerikanske myndigheter bruker for å hindre Kim innreise.

-  Jeg mottar et ark der det står at jeg er en helsefare for USA, det er ganske sterkt.

Kim nektes visa, men kan derimot søke en såkalt waiver.

-  Det handler om å bli vurdert på nåde. Vi behandles som spedalske.

Stempelet blir stående i passet.

 HELSEFARE:  Når Kim Fangen leverer sin visumsøknad i den amerikanske ambassaden i Oslo, får han beskjed om at han er en fare for den offentlige helse i USA. Foto: Nina Hansen
HELSEFARE: Når Kim Fangen leverer sin visumsøknad i den amerikanske ambassaden i Oslo, får han beskjed om at han er en fare for den offentlige helse i USA. Foto: Nina Hansen Vis mer

-  For å sette det på spissen, kan man si at vi får en slags David-stjerne i passet, sier Kim.

Sendes hjem

Søker må betale rundt 650 kroner for å bli vurdert. Man må skaffe legeerklæring, dokumentasjon på booking av hotell og flyreise tur-retur og vise at man har jobb.

-  Jeg vet om folk som er blitt stoppet i tollen med hiv-medisiner, og blitt sendt hjem igjen på neste fly.

Derfor velger mange å legge igjen hiv-medisinene sine hjemme.

-  De tvinges til å hoppe over medisiner, noe som kan være uheldig, sier Kim, som selv ikke går på medisiner, og dermed kunne ha lurt systemet hvis han løy.

HivNorge støtter Kim 100 prosent og vil ta kontakt med UD over påske, opplyser generalsekretær Laila Thiis Stang.

Menneskerettigheter

Hiv-smittede nektes adgang til USA


NordPol, et nettverk for hiv-organisasjoner i Norden, henvender seg nå til USAs utenriksminister.

-  Hiv-organisasjonene i Skandinavia og Europa må presse saken opp på EU- og FN-nivå, sier Kim Fangen.

-  Dette handler om menneskerettigheter. Det er 25 år siden det første aids-tilfellet ble oppdaget i USA. For ti år siden kom medisinene som ble en revolusjon. Men frykten og stigmatiseringen er den samme. Jeg ønsker å løfte dette fram, sier Kim Fangen.

- En sak for regjeringen


Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (AP) krever at regjeringen tar opp USAs diskriminerende praksis.

- Jeg ber utviklingsminister Erik Solheim og utenriksminister Jonas Gahr Støre ta dette opp i internasjonale organer og krever at Norge har en klar og tydelig røst, sier Trettebergstuen, som nylig sendte skriftlig spørsmål til utviklingsministeren.

- Hiv er en prioritert sak for den rødgrønne regjeringen. Norge må ta opp lovmessig diskriminering av hiv-positive i alle internasjonale fora der hiv-spørsmål behandles og diskuteres.

- Følger loven

Den amerikanske ambassaden ønsker ikke å kommentere om hiv-praksisen er diskriminerende.

- I likhet med andre smittsomme sykdommer er hiv av betydning for den offentlige helse. Hiv-smittede får derfor ikke visa etter amerikansk lov. Men loven gir dem anledning til å søke en waiver, som kan gi innreisetillatelse. Hver sak behandles individuelt, sier pressetalsmann James Ellickson-Brown ved presseavdelingen i den amerikanske ambassaden.

Les også: USAs innreisebestemmelser

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling