Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

HIV-smittet (25) fikk fem og et halvt års fengsel

Hadde ubeskyttet sex med 13 menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): 25-åringen er samtidig dømt til å betale en jevnaldrende mann over en million kroner i oppreisning og erstatning. Denne mannen ble hivsmittet etter at han hadde sex men 25-åringen.

Ifølge offeret, som er heterofil, var han i en tvangssituasjon i relasjon til 25-åringen på det aktuelle tidspunktet.
Pågående
Oslo tingrett skriver at det er straffeskjerpende at 25-åringen jevnlig i en periode på nærmere to år forsettlig utsatte og forsøkte å utsette 13 menn for fare for å bli hivsmittet.

—For to av mennene realiserte også faren seg ved at de ble hivsmittet, følge dommen.

Retten legger til grunn at 25-åringen ikke fortalte til noen av dem som han hadde seksuell kontakt med at han var hivsmittet.

—Tvert imot er det opplyst at han til flere av mennene bevisst løy ved å opplyse at han var frisk. I tillegg må det etter bevisførselen legges til grunn at 25-åringen gjennomgående viste sein pågående atferd for å oppnå sex med menn han kom i kontakt med.

Når det er på det rene at 25-åringen heller aldri brukte kondom, er det - i tillegg til smitterisikoen han bevisst spredte - også rettens oppfatning at han utelukkende for å tilfredsstille egne behov, utnyttet tilliten han skapte hos de han hadde seksuell omgang med.

I skjerpende retning er det også tillagt vekt den frykt og de plager han påførte ofrene.

— Det er opplyst at bare den ene av de 13 ikke visste at de kunne være hivsmittet, før de ble kontaktet av politiet under etterforskingen av saken, ifølge dommen.

Meningsløst
Bistandsadvokat for offeret som fikk erstatning, Trine Rjukan, sier til Dagbladet klienten er en ung mann som i ettertid i perioder har slitt så tungt psykisk, at han har følt det meningsløst å fortsette videre i livet.

— Han har hatt behov for profesjonell oppfølging og behandling helt siden han fikk beskjeden om at han var blitt smittet. De psykiske ettervirkninger som følge av hivdiagnosen har vært massive. Han har mange typiske kjennetegn på en post traumatisk stress lidelse, og han vil ha behov for langvarig psykologbehandling, sier hun.

Ifølge Rjukan strever klienten fortsatt med å akseptere at han er blitt hivpositiv, og å kunne føle seg som et helt menneske igjen.

—Min klient har fått sin livskvalitet betydelig redusert på mange områder. Han orker ikke tanken på å innlede et kjæresteforhold, og det å kunne stifte familie er noe som virker umulig, sier Rjukan.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling