Hiv-smittet da de ga blod

Over en halv million kinesere er trolig blitt hivsmittet mens de solgte sitt eget blod til statlige blodbanker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nesten ett år har lokale aktivister og lokale journalister forsøkt å fortelle lederne i Henan-provinsen om aids-katastrofen som kan ha rammet flere hundre tusen av dens innbyggere. Først nå innrømmer myndighetene i provinsen at de har et aids-problem, melder BBC.

Over en halv million mennesker har trolig blitt hiv-smittet mens de solgte blod til statlige blodbanker på 1990-tallet.

Fikk blandet blod tilbake

Landsbybeboere har forklart at flere mennesker fikk tappet blod samtidig, og at blodet fra alle ble tappet i en og samme tank. Etter at blodplasma var fjernet fra blodet ble blodet pumpet tilbake til blodgiverne.

Resultatet av praksisen kommer nå for en dag. Utenlandske journalister som har besøkt området rapporterer at flere landsbyer har mistet halve befolkningen, som følge av aids.

Nå har kommunistpartiet i Kina sendt et helse-team til en av de verst rammede landsbyene. De har satt opp en spesialklinikk for hiv-smittede og aids-syke, som er døgnåpen.

En av legene som først pekte på aids-problemet i Henan-provinsen, mener at det ikke lenger er mulig å kontrollere smitten i området med innsatsen fra myndighetene, melder BBC.

Frykter at 10 mill. aidssyke

Offisielt har Kina 23 905 hiv-smittede og aidssyke, men helsedepartementet frykter at det reelle tallet kan være over 600.000.

FN mener Kina vil ha 10 millioner hiv/aids-smittede innen år 2010 dersom de ikke gjør noe for å stoppe spredningen av hiv-viruset.

Aids-aktivister i Kina har fått sine løpesedler konfiskert og kinesiske journalister er blitt advart om å skrive om temaet, melder BBC.

Utenlandske journalister som har forsøkt å reise inn til Henan-provinsen skal også har blitt holdt tilbake av representanter for myndighetene i provinsen.

<B>SMITTET: Tre år gamle Wei Wei har aids, og må passes av bestefar Cheng Gaotian (53) etter at moren døde i fjor. Hun ble smittet da hun solgte blod til en statlig blodbank i Henan-provinsen.
<B>SMITTET: Bonden Wang Weijun ser på sin tre år gamle hiv-smittede datter Wang Kaijia i Hebei-provinsen. Moren døde av aids etter å ha blitt smittet da hun solgte blod til en blodbank i Hebei-provinsen.