Hiv sporet tilbake til 1931

HIV-viruset kan ha eksistert i mer enn 70 år, mener amerikanske forskere. De begrunner dette med forskning med datasimulator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Los Alamos, USA, har en gruppe forskere brukt avansert datasimulering for å forklare hvordan hiv-viruset oppsto. Ved hjelp av superdatamaskinen Nirvana, også brukt til å simulere atomeksplosjoner, kan forskerne med all sannsynlighet spore viruset tilbake til 1931 - pluss/minus 15 år. Disse resultatene ble nylig publisert i tidsskriftet Science.

Dette resultatet slår huller i teorien om at viruset ble spredd via poliovaksinering på femti- og sekstitallet. Forklaringen bak teorien om slik spredning er at vaksinen kan ha blitt dyrket på sjimpansenyrer. Viruset ble på den måten en del av vaksinen, og spredd til millioner av afrikanske barn. Vi snakker her om kanskje tidenes medisinske tabbe.

En annen forklaring på aidsgåten som har vært lansert, er at et immundefensivt virus ble overført til mennesker gjennom sjimpansekjøtt som ble spist. Dette viruset utviklet seg så til hiv, og spredte seg etter hvert som verden ble mindre.

I Juli i år arrangeres den trettende internasjonale aidskongressen i Sør-Afrika. Et av diskusjonstemaene i år, vil utvilsomt være Sør-Afrikas president Mbeki sin støtte til en aidsforskningens perifere teorier.

Mbeki har opprettet et panel som vil se på muligheten for at hiv-viruset ikke er årsaken til aids. Ikke akkurat et påstand i kjerneområdet av aidsforskningen.

Det langt flere forskere er opptatt av, er spørsmålet om hvor Hiv-viruset kommer fra og hvordan det spredde seg. De fleste er enige i at den vanligste gruppen av hiv, hiv1M, stammer fra sjimpanser. Spørsmålet blir da, hvordan ble viruset overført fra sjimpanse til menneske?

Ved å kartlegge når hiv-viruset oppsto, kan vi komme nærmere et svar på opphavet til viruset. Hvis viruset er eldre enn fra femti og seksti tallet er det større sannsynlighet for at hiv ble spredd fra dyr til menneske via maten.

FLERE TEORIER: Sjimpansekjøtt eller vaksine laget ved hjelp av sjimpansenyrer er lansert som forklaring på aidsgåten.