Ny hiv-studie:

Hiv-studie: - Ikke lenger smittsomt

Ny studie konkluderer med at hiv-positive ikke er smittsomme under behandling. - Viktig, sier norsk forening.

HIV-VIRUS: En studie i anerkjente Lancet, et britisk medisinsk tidsskrift, konkluderer med at hiv-positive ikke er smittsomme så lenge de er under behandling. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
HIV-VIRUS: En studie i anerkjente Lancet, et britisk medisinsk tidsskrift, konkluderer med at hiv-positive ikke er smittsomme så lenge de er under behandling. Foto: Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

- Våre resultater indikerer at sjansen for overføring av hiv-virus gjennom anal og vaginal sex er i praksis lik null når virus mengden i blod blir undertrykket. Dette gjelder både for homofile menn og heteroseksuelle par, konkluderer forskere med i en ny studie publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet Lancet.

De har fulgt både heterofile og homofile par, hvor den ene partneren er hiv-positiv og går på supprimerende antiretroviral behandling, mens den andre er hiv-negativ. Etter over 76 000 rapporterte ubeskyttede samleier fant forskerne ingen tilfeller av at viruset hadde blitt overført mellom parene.

- Denne studien bekrefter det vi sagt og praktisert de siste åra. Går du på en vellykket behandling og ikke har målbart hiv-virus i blodet, er det ingen risiko for smitte verken ved vaginal eller anal sex, sier Frank Pettersen, overlege ved infeksjonsavdelingen ved Oslo universitetssykehus, til Dagbladet.

Selv om studiet ikke har noen konsekvenser for eksisterende behandling av hiv-pasienter, mener overlegen at funnene likevel er viktige.

- Jeg tror en del har en liten moralsk pekefinger mot homofile menn, men dette studiet kan bidra til at færre bekymrer seg for at de skal smitte andre, sier han.

- Begynnelsen på slutten

Jens Harald Älgenäs Eliassen (64) er hivpositiv og styreleder i HivNorge. Han synes det er fantastisk at Lancet kommer med en studie som slår fast at hiv-positive på vellykket behandling ikke er smittsomme. Dette har han visst siden 2013.

- Jeg vet jeg ikke kan smitte folk, men det hjelper lite hvis ikke verden vet det, da blir man fortsatt stigmatisert. Jeg kjenner hiv-positive som ikke tør å tro på dette, fordi det høres for godt ut til å være sant. Derfor er Lancet-studiet viktig, det er begynnelsen på slutten, sier han til Dagbladet.

STYRELEDER: Jens Harald Älgenäs Eliassen er nyvalgt styreleder hos HivNorge. Foto: Arne Walderhaug/HivNorge
STYRELEDER: Jens Harald Älgenäs Eliassen er nyvalgt styreleder hos HivNorge. Foto: Arne Walderhaug/HivNorge Vis mer

Älgenäs Eliassen har vært gift med en hiv-negativ mann i 19 år, og ble smittet i 1983. Da hadde han allerede vært mye syk, og levd i fornektelse om at han hadde virusinfeksjonen.

- På den tida var det som å få en dødsdom. Det fantes ingen behandling, og man hadde rundt ti år før man utviklet aids og døde. Men jeg hadde forberedt meg lenge, og gikk ikke inn i et helvete. Jeg ville ikke la denne uovervinnelige sykdommen knekke meg, sier han.

Reddet i siste liten

Älgenäs Eliassen brukte mange penger på alternative medisiner, og var relativt frisk fram til 1996. Da fikk han kreft og ble dødssyk.

- Akkurat da kom de aller første medisinene mot aids, og jeg ble reddet i siste sekund, sier han.

Til tross for at mange hiv-positive skjulte diagnosen på 90-tallet, forteller 64-åringen at han har vært åpen om det fra første stund, og har blitt møtt med lite fordommer.

- Men jeg følte meg utstøtt av det homofile miljøet på 90-tallet. Jeg var en av få medietalspersoner for Pluss (i dag, HivNorge), og ble et synlig bevis på at hiv og aids eksisterte. Folk ville ikke bli konfrontert med dette, sier han.

Like lang levetid

Overlege Pettersen forteller at de fleste blir smittet av folk som ikke vet at de er hiv-positive. Dette er ofte nysmittede som har mye virus i blodet, og er derfor spesielt smittsomme.

OVERLEGE: Frank Olav Pettersen bekrefter at hivpositive på vellykket behandling ikke er smittsomme. Foto: Privat.
OVERLEGE: Frank Olav Pettersen bekrefter at hivpositive på vellykket behandling ikke er smittsomme. Foto: Privat. Vis mer

- Vi vil ha kontakt med nysmittede så fort som mulig slik at de kan få behandling. Dette er både for å forhindre videre spredning, men også for at de skal beskyttes mot senkomplikasjoner av hiv-infeksjonen.

Å få en hiv-diagnose er ikke lenger en dødsdom. Pettersen forteller at hivpositive som får en tidlig og vellykket behandling har like lang forventet levetid som andre. Mens hiv-smittede før måtte gå på flere ulike medisiner med mange bivirkninger, trenger de i dag bare å ta mellom én til to tabletter om dagen.

- Hiv-positive kan få barn på lik linje med hiv-negative. Den eneste begrensingen i dag er at de ikke kan gi blod, sier legen.